CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu:

CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu:

"Darbeye, darbecilere karşıyız. Ama işkence insanlık suçudur. Kim olursa olsun yapılamaz. Türkiye işkence iddiaları üzerinden büyük bedel öder"

TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, temmuz-ekim aylarında bin 179 yaşam hakkı ihlali yaşandığını savunarak, "Darbeye, darbecilere karşıyız. Ama işkence insanlık suçudur. Kim olursa olsun yapılamaz. Türkiye işkence iddiaları üzerinden büyük bedel öder." dedi.

Tanrıkulu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini, yurttaşların demokrasiye sahip çıkma iradesinin ve siyasi partilerin ortak tutumunun boşa çıkarttığını belirtti.

15 Temmuz'dan sonra darbecilerin arzuladığı bir siyasi ortamın yaşandığını öne süren Tanrıkulu, "Adeta darbeciler içeride, fikirleri iktidarda kalmıştır." diye konuştu.

Tanrıkulu, 15 Temmuz sonrasında çok yaygın ve sistematik insan hakları ihlalleri yaşandığını iddia ederek, bu ihlalleri gündeme getirenlerin ise darbecilikle itham edildiğini savundu.

OHAL ilanının nedenleriyle sınırlı olmayan birçok KHK'nın da çıkarıldığını ifade eden Tanrıkulu, 15 Temmuz'dan sonra günümüze kadar yaşam hakkı ihlallerinin, faili meçhullerin, gözaltında ölümlerin, intiharların ve kadın cinayetlerinin yaygın şekilde görüldüğünü öne sürdü.

"Sadece iş cinayetlerinde ölenlerin sayısı 510." ifadesini kullanan Tanrıkulu, temmuz-ekim ayları arasında 85 kadının öldürüldüğünü aktardı. Toplam yaşam hakkı ihlalinin bin 179 olduğunu dile getiren Tanrıkulu, "Bu ancak savaş ortamında gerçekleşebilecek, demokratik bir ortamda olmayacak bir rakamı ifade ediyor." dedi.

Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"12 Eylül'de darbeciler bile darbeci denilmesinden rahatsız değillerdi kendilerine ama işkenceci denilmesinden rahatsızdılar. O nedenle 1981'de cezaevlerini gazetecilere açtılar. Şimdi bizler milletvekilleriyiz, bizlere izin yok. Cezaevlerini gezemiyoruz. Cezaevleri milletvekillerinin denetimine kapalı. Cezaevleri İzleme Komisyonuna 15 Temmuz'dan bu yana yaptığımız bütün başvurular reddedildi. Meclis İnsan Hakları Komisyonu bu dönemde, 30 binden fazla insanın tutuklandığı, 50 binden fazla insanın gözaltına alındığı bir dönemde, cezaevleri ve gözaltı merkezlerini denetlemeyecekse ne zaman denetleyecek? Darbeye, darbecilere karşıyız. Ama işkence insanlık suçudur. Kim olursa olsun yapılamaz. Türkiye bu ağır yükün altında ezilir. Bugün belki onlara hoş gelebilir ama Türkiye işkence iddiaları üzerinden büyük bedel öder."

Hükümetin, yapıcı eleştirilere kulak vermesi ve darbeyle doğru bir şekilde mücadele etmek için insan haklarını gözetmesi gerektiğini söyleyen Tanrıkulu, aksi halde daha önceki davalarda olduğu gibi bu soruşturma ve davalarda da gerçek suçlular ve darbecilerle mağdurların birbirine karışacağını savundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :