CHP İstanbul Milletvekili Tanal:

CHP İstanbul Milletvekili Tanal:

"(TBMM Başkanlığının Merve Kavakçı'ya tazminat kararı) Meclis Başkanlığı görevini kötüye kullanmaktadır. Anayasal suç işlemektedir. TBMM kimsenin babasının çiftliği değildir"

TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM Başkanlığının, vatandaşlığı iade edilen ve Malezya'ya büyükelçi olarak atanan Merve Kavakçı'ya milletvekilliğinin düşürüldüğü yıllar için tazminat ödenmesi kararına ilişkin, "Meclis Başkanlığı görevini kötüye kullanmaktadır. Anayasal suç işlemektedir. TBMM kimsenin babasının çiftliği değildir." dedi.

Tanal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Haziran'dan beri muhtarlar toplantısı yapmadığını sorunlarını dinlemediğini ileri sürdü.

Kendisinin ise sorunlarını dinlemek için İstanbul, Düzce ve Şanlıurfa'daki muhtarlara telefon numarasını verdiğini ve en fazla Şanlıurfa'daki muhtarların kendisini aradığını aktaran Tanal, "Adeta üçüncü dünya ülkelerinin sorunlarıyla karşı karşıyalar. Yol, su, elektrik... 2017'de elektrik kesintilerinden şikayetçi olan vatandaşlarımızın olması iktidarın ayıbı değil de nedir? 15 yıllık iktidar yolların asfaltlanmamış olmasını, içme suyu olmayan köylerin varlığını nasıl açıklayacak. Sadece, büyükşehirlere yapılan otobanlarla mı göz boyacaklar?" diye sordu.

Muhtar veya vatandaşların milletvekillerine ulaşamadığını belirten Tanal, Şanlıurfalılara seslenerek, bir dahaki seçimde hizmete göre karar vermelerini istedi.

Tanal, bir gazetecinin, TBMM Başkanlığının, "Merve Kavakçı'ya milletvekilliğinin düşürüldüğü 16 Mayıs 1999'dan Fazilet Parti'sinin kapatıldığı 22 Haziran 2001'e kadar tazminat ödenmesi kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, milletvekilliği için Türk vatandaşı olma şartının bulunduğunu işaret etti.

Kavakçı'nın o yıllarda ABD vatandaşı olduğunu ve bu nedenle milletvekilliğinin düşürüldüğünü anlatan Tanal, "Seçilme yeterliliği olmadığı halde seçildiği için milletvekilliği düştü. Eğer bir kişi vatandaşlıktan çıkmışsa ve milletvekilli seçilmişse biz buna hukukta yokluk deriz ve milletvekilliğinin hiçbir hakkını elde edemezsiniz. Milletvekilliği kanunu ve anayasamızı hükümleri bu şekildedir. Eğer bu karar böyleyse Meclis Başkanlığı görevini kötüye kullanmaktadır. Anayasal suç işlemektedir. TBMM kimsenin babasının çiftliği değildir." diye konuştu.

Hukuk devletinde kişiye özgü kanun uygulanmayacağını bildiren Tanal, kararın doğru ve yerinde olmadığını bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :