CHP "hayır" oylarını analiz ediyor

CHP "hayır" oylarını analiz ediyor

16 Nisan'da yapılan halk oylamasında "hayır" tercihinin aldığı oy oranını önemli bulan CHP, bunu korumak ve artırmanın peşinde - Halk oylamasında kullandığı üslubu geliştirerek sürdürmeyi planlayan CHP'de bununla ilgili yeni stratejiler de geliştirilecek-

ANKARA (AA) - BARIŞ GÜNDOĞAN - CHP, 16 Nisan'daki halk oylamasında "hayır" tercihinin aldığı oy oranını korumak ve artırmanın planı yapıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, CHP halk oylamasının analizlerini sürdürüyor. Bu amaçla partinin yetkili kurullarıyla toplantılarına devam eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk olarak milletvekilleriyle bir araya geldi.

Bu toplantıda CHP'nin Mecliste kalarak etkin bir muhalefet yapması kararı alınırken toplumun her kesimini kucaklayan bir dil geliştirilmesi de benimsendi.

Toplantıda, CHP'nin bu üslubunu geliştirmesi ve yeni stratejiler uygulaması halinde alınan oy oranının üstüne çıkılabileceği paylaşıldı.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl de CHP'nin, ötekileştirmeyen ve her zaman toplumu kucaklayıcı bir dil kullandığını aktardı.

Ayrıştırıcı bir dilden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Bingöl, bunun sadece CHP için değil, diğer partiler için de uygulanması gereken kural olduğunu söyledi.

Bingöl, şöyle devam etti:

"Maalesef bizim dışımızda bu anlayışı savunan, bu anlayışı hayata geçiren başka bir parti olmadı. Biz her fırsatta ötekileştirmeye karşı olduğumuzu, daha birleştirici bir tutum izlenmesi gerektiğini, vatandaşlarımızın etnik kimlikleri, yaşam tarzları, inançlarına göre asla siyaset yapılmamalı. Bunlar siyaset üstü olgular olarak göz önüne alınmalı. Türkiye'nin birleştirici bir anlayıştan başka bir şansı yok. Bunu her fırsatta söylüyoruz, bundan sonra daha da güçlendirerek söyleyeceğiz. Yüzde 50 ve üzeri 'hayır' oylarının bir arada tutulması, Türkiye'nin geleceği açısından çok önemli. Bunun için de her fırsatta üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Bununla ilgili yeni birtakım düzenlemeler yapacağız."

CHP olarak bir dizi toplantı yaptıklarını anımsatan Bingöl, bu toplantıların amacının referandum ve sonrasını değerlendirmek olduğunu bildirdi.

Bingöl, "Stratejiyle ilgili değerlendirmeler yapıyoruz. Bu toplantıları yapıp sonrasında da daha geniş kapsamlı bir çalışmayı hayata geçireceğiz." dedi.

CHP'nin geçmişten beri sürdürdüğü net bir bütünleştirici tavır olduğunun altını çizen Tekin Bingöl, bu tavrı daha da geliştireceklerini yineledi.

Bingöl, 16 Nisan öncesi CHP dışındaki partiler tarafından hakaret dili kullanıldığını, toplumun ayrıştırıldığını savunarak, "Sonucunu da gördük işte. Yüzde 50'lik bir karşı blok var." diye konuştu.

Oylama sonrası yaşananların hiç kimseyi, "evet" oyu verenleri dahi mutlu ve tatmin etmediğini aktaran Bingöl, bugün yeni bir referandum yapılsa 16 Nisan'da "evet" oyu veren çoğu kişinin bu kez "hayır" diyeceğine inandığını söyledi.

- En büyük etken

Yüzde 48,5'a ulaşan "hayır" oylarının alınmasında CHP'nin tutumunun çok etkili olduğunu değerlendiren Tekin Bingöl, CHP'nin bu oylamayı bir parti anlayışıyla sürdürmediğini hatırlattı.

Oylamayı "bir Türkiye meselesi" olarak dillendirdiklerini vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl, şunları kaydetti:

"Biz oylamayı partiler üstü bir anlayışla götürdük. Bu vatandaşlarımız tarafından kabul gördü. Bu da birçok seçmenin 'hayır' kullanmasına ve tavır koymasına yol açtı. Ama bu yüzde 50'nin üzerinde 'hayır' oyu verenlerin ortak iradesidir. Tek başına biz CHP'yi öne çıkararak bu çalışmayı yapmadık, bugün de aynı noktadayız. Bu tümüyle 24 milyon seçmenin ortak çabası ve oylarıyla sonuçlanmıştır. Ama biz itirazda bulunurken, 49 milyon seçmenin haklarını koruyan bir anlayışla olaya yaklaştık. Çünkü YSK'nın aldığı karar 'evet' oyu verenleri üzmüştür. O oylar da bizim için değerlidir."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :