CHP Grup Başkanvekili Özel:

CHP Grup Başkanvekili Özel:

"Binali Yıldırım'ın, James Bond'un kendi kendini imha eden çantalarından hiçbir farkı yok. 'Bu Başbakan, bir yıl içinde kendi kendini imha edecektir' diye söz verilmiş, şimdi o görevi yapıyor"-"Bahçeli'nin kerameti kendinden menkul tavrını tarih yazacak"

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, "Binali Yıldırım'ın, James Bond'un kendi kendini imha eden çantalarından hiçbir farkı yok. 'Bu Başbakan, bir yıl içinde kendi kendini imha edecektir' diye söz verilmiş, şimdi o görevi yapıyor." görüşünü savundu.

Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta da başkanlık sisteminin tartışıldığına işaret ederek, iktidar partisinin referandumun tarihini konuştuğunu, ancak başkanlık sisteminin içeriğine yönelik herhangi bir açıklamada bulunmamasını garipsediklerini söyledi.

İktidar partisinin, 24. Dönem'deki tekliflerinin arkasında durup durmadığını, nasıl değişiklik yaptığını, nasıl öneride bulunacaklarını merak ettiklerini ifade eden Özel, Yenikapı ruhundan bahsedenlerin, "Artık eskisi gibi olmayacak, istişare ile her şeyi götüreceğiz" diyenlerin, bu konudaki ilk ciddi sınavlarında gerçek yüzlerini ortaya koyduğunu savundu. Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkenin Başbakanı, bırakın bu konuda Anamuhelefet partisinden yöneltilen sorulara cevap vermeyi, kendisi 'tam başkanlık' diye bir sistem ortaya koydu. Yani kayıtsız şartsız tam teslimiyet, kendisine ait olan iradeyi sıfırlamak. Binali Yıldırım'ın, James Bond'un kendi kendini imha eden çantalarından hiçbir farkı yok. Bu Başbakan, bir yıl içinde kendi kendini imha edecektir diye söz verilmiş, şimdi o görevi yapıyor.

Ama o görevi tek başına yapamıyor. MHP'ye bir şey söyleyecek değiliz, Devlet Bahçeli'nin kerameti kendinden menkul tavrını tarih yazacak. Tarihte Abdülaziz döneminde Mahmut Nedimi vardı. Mahmut Nedimi bilmez ne söylediğini. Başka bir şey söyler, icraatta başka bir şey yaparmış. Bize ulaşan kısmında bile MHP'de çok büyük bir siyasi yarılma olduğunu ama ortadan ikiye değil, sanki yüzde 95'e yüzde 5'lik ayrışma olduğu, Genel Merkez ve Genel Başkan'ın izahı zor tavrının, MHP'nin seçmeni, üyeleri, hatta yönetim kadroları tarafından da paylaşılmadığını, bu konunun kendilerine dahi izah edilmediğini görüyoruz. En kısa zamanda MHP'nin farklı bir tavır içinde olup, yeniden gözden geçireceğini düşünüyoruz. Nasıl angajmanlarınız, mahcubiyetlerinizin olduğunu bilmiyoruz ama gerçek milliyetçilerin, tabanınızın, tavrınızdan sıkıntı, utanç duyduklarını sahada her gün görüyoruz."

-"Martılar ile mi tartışacak?"

Özel, Türkiye'nin OHAL ile yönetildiğini, gazetecilerin, akademisyenlerin tutuklu olduğunu öne sürerek, bu koşullarda yapılacak anayasanın kimler ile tartışılacağını sordu. Özel, "Binali Bey, İzmir'e gidip martılar ile mi tartışacak anayasayı?" ifadesini kullandı.

Bir anayasa değişikliği için doğru bilgiye, doğru yönteme ve toplum sözleşmesine uygun ortak hedefe ihtiyaç olduğunu dile getiren Özel, bugün konuşulan anayasa değişikliği için bilgi, yol, hedef kirliliği bulunduğunu ileri sürdü.

Özel, fiili durumu kağıda yazmakla anayasa yapılamayacağını, bunun bilgi kirliliği olduğunu iddia etti. Özel, "Meclis'te evet, sandıkta hayır vereceğiz" diye referandum yolunun açılmasının yol kirliliği, bir kişiye özgü anayasa hazırlığı, o kişiye koltuk, o kişinin ihtiraslarına yetki tanımanın ise hedef kirliliği olduğunu belirtti.

Bu kadar kirliliğin olduğu yerde, mıntıka temizliği yaratılmadan, herkesin kendini güvende hissettiği demokrasiyi sağlamadan, sistem değişikliği öngören bir anayasa değişikliğinin meşruiyetinin olmadığını savunan Özel, bunun hukuki, vicdani olmadığını söyledi.

Özel, Başbakan Binali Yıldırım'ın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayıyken, "ablaların" CHP'ye çalıştığını söylediğini belirterek, "ablalar" sistemini darbeden sonra tutanaklar okundukça gördüklerini belirtti.

-"KHK'yı koltuklarının altına alıp giderler"

Sıra sayısı almış KHK'ları gösteren Özel, KHK'ların raflarda tozlandırıldığını öne sürdü. Özel, sırası gelen KHK'lar görüşülmeden kimsenin, "Çok önemli düzenlemeler bekliyor" diye kapılarını çalmamasını istedi. Özel, "Kapımız açık çaylarını, kahvelerini içerler, KHK'yı koltuklarının altına alıp giderler." diye konuştu.

Özel, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Eski Genel Kurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün, TBMM FETÖ Darbe Girişimi Araştırma Komisyonunda yaptığı açıklamalarla ilgili bir soruya da Özel, "Devletin bürokratı gibi değil de hükümetin bürokratı gibi davrananlara Hilmi Paşa'nın sonu hepinize örnek olsun. Hilmi Paşa'yı yere göğe koyamıyorlardı. Hilmi Paşa, silah arkadaşlarının değil siyaset arkadaşlarının yanında duruyordu. Bozuk saat gibi komisyonda bir kez doğruyu gösterdi, hemen arkasından hançeri yedi. Hilmi Paşa gibi uyumlu, AKP ile irtibatlı, iltisaklı birisinin başına gelenler, bugün kendini devletin değil, hükümetin memuru gibi konumlandıran bütün asker ve sivil bürokrasiye ders olsun" karşılığını verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :