CHP Grup Başkanvekili Özel:

CHP Grup Başkanvekili Özel:

"Başbakan Davutoğlu hükümet programını okurken, 'Bu unsurlarıyla başkanlık sisteminin Türkiye'nin siyasal tecrübesine ve gelecek vizyonuna daha uygun olduğuna inanıyoruz' cümlesini atlamasını anlamlı ve önemli buluyorum"

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hükümet programını okurken, "Bu unsurlarıyla başkanlık sisteminin Türkiye'nin siyasal tecrübesine ve gelecek vizyonuna daha uygun olduğuna inanıyoruz" cümlesini atlamasını anlamlı ve önemli bulduğunu söyledi. 

Özel, terör örgütü tarafından kaçırılan asker ve polislerin aileleri ile İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve MAZLUMDER Genel Başkanı Faruk Ünsal'ı, TBMM'de kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Özel'e, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün okunan hükümet programında yer alan başkanlık sistemine ilişkin bölüm soruldu. Özel, hükümet programında başkanlıkla ilgili çok ciddi vurgular bulunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Davutoğlu'nun ilgili paragrafı atlamasını dikkatle takip ettik. 24. sayfadaki 3. paragraf bittiği anda, 'Bu unsurlarıyla başkanlık sisteminin Türkiye'nin siyasal tecrübesine ve gelecek vizyonuna daha uygun olduğuna inanıyoruz' cümlesini Sayın Davutoğlu atladı. Yürütmenin başında olan ve bu sistemin yürütmesinden sorumlu olan Başbakan'ın başkanlık sistemini atlıyor olmasını anlamlı, önemli buluyorum. 

Sayın Cumhurbaşkanı'na da kuvvetler ayrılığının temin edilmesinin, hukuk devletinin yeniden inşa edilmesinin, kurumların, kişilerin birbirinin görev alanlarına müdahale etmemesinin, kurumların uyum içinde çalışmasının kendi görev tanımı içinde olduğunu, görev tanımı içinde halkın seçtiği parlamentoya ödev, görev vermek, istikamet dayatmak olmadığını da hatırlatırız."

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildiğinin anımsatılmasına karşılık Özel, "Tutuklama talebinden üzgünüz. Sadece yaptıkları haber ve attıkları manşetlerden dolayı ifadeye  çağrılması dahil Türkiye'deki basın ve düşünce özgürlüğü açısından soru işaretiyken, bunun tutuklama talebine dönüşmesi kaygı vericidir" dedi.

-"Bu ıstıraptan kurtarın"

İHD Genel Başkanı Türkdoğan, ziyaretlerinin güçlü bir ses olmasını ve  terör örgütünün elindeki 6 kişiyi serbest bırakmasını istedi. Türkdoğan, kaçırılan bu kişileri teslim alıp, sevdikleriyle buluşturmayı temenni etti.

Ünsal da kaçırılan kişiler için bir heyet oluşturulması halinde bu heyette CHP'den de milletvekillerinin yer almasını talep etti. Ünsal, "PKK, 2013 başında devlete 8 görevlisini teslim ederek, sürecin başlamasını iyi niyet göstergesi olarak mümkün kıldıysa benzer şekilde 6 güvenlik görevlisinin serbest bırakılmasını sağlayarak, barış görüşmelerinin başlangıç adımlarını atmış olur" diye konuştu.

Aileler de milletvekillerinden empati yapmalarını isteyerek, "Çocukları eve bir saat geç geldiğinde ne hissederler? Oğlumdan haber alamıyorum. Ne yiyor, ne içiyor, kiminle kalıyor bilmek hakkım. Bu çocukların kurtarılması bizlerin de kurtulması demektir. Biz yaşayan ölüyüz. Ne yediğimizden ne içtiğimizden ne uykumuzdan bir şey anlıyoruz. Bu ıstıraptan kurtarın. Çocuklarımızı, eşlerimizi bize getirin" diyerek duygularını dile getirdi.

-"Anne, baba, evlat olma bilinciyle yaklaşacağız"

CHP Grup Başkanvekili Özel, milletvekili  sorumluluğunun yanı sıra anne, baba, evlat olmanın bilinciyle bu konuya yaklaşacaklarını söyledi.

Ailelerin acısını paylaştıklarını vurgulayan Özel, "Bizden empati istediniz, en yürekten şekilde sizinle empati kuracağız. Anayasanın tanıdığı en temel haklardan biri yaşam hakkıdır" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı