CHP Grup Başkanvekili Özel:

CHP Grup Başkanvekili Özel:

"(İçtüzük değişikliği) Halkın yolladığı vekilin Mecliste değil sefada olmasına muhalefetin engel olacağı uygulamaya yasak getiriyorlar"- "Muhalefet gibi görev yapmayan iktidar gibi eleştirilir. İktidar gibi sesimizi kısmaya kalkmayın"- "Yasa değişse bile

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçtüzük değişikliği teklifine ilişkin, "Halkın yolladığı vekilin Mecliste değil sefada olmasına muhalefetin engel olacağı uygulamaya yasak getiriyorlar." dedi.

Özel, Mecliste düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Zorlu bir haftanın başladığını ifade eden Özel, birçok milletvekili arkadaşının gelişmeleri takip etmek üzere yurdun çeşitli noktalarında bulunduğunu söyledi.

Bugün TBMM Genel Kurulunda İçtüzük değişikliğinin görüşüleceğini hatırlatan Özel, İçtüzük konusunda bulundukları her ortamda AK Parti ve MHP'yi şikayet edeceklerini aktardı.

Meclisin işlevsizleştirileceğini anayasa değişikliğine dair referandum sürecinde dile getirdiklerine ve İçtüzük değişikliğinin kendilerini bu noktada haklı çıkardığına işaret eden Özel, şöyle devam etti:

"İktidarın gündemi ile halkın gündemi arasında her zaman bir fark oluyor. Muhalefet partileri ise halkın gündemine iktidarı yaklaştırmak için bir çaba sarfediyor. Bu çabanın adı da grup önerileri. Meclisten umudu olan mağdurlar, kimsesizler hükümete yapılan çağrıları değerlendiriyorlardı. İçtüzük değişikliğiyle kürsüden konuşan milletvekilinin konuşması 10 dakikadan 5 dakikaya, gruplar için 10 dakikadan 3 dakikaya indirilmek suretiyle vatandaşın gündemi 40 dakikadan 14 dakikaya indirilecek. Halk, 'kanun çıkarılırken en az üçte bir çoğunluk Mecliste olsun ki halkın iradesi Meclise yansısın' demiş. Ancak kimi iş takibinde, kimi eş dostla hasbihal ediyor, kimi bu devletin imkanlarıyla dünyanın dört bir tarafını geziyor. Anayasa 'Üç milletvekilinden birisi bu salonda olsun' derken değişiklikle 'bundan sonra buna kanunun bir başında bir sonunda bakalım' deniyor. Halkın yolladığı vekilin firarda olmasına, halkın yolladığı vekilin Mecliste değil sefada olmasına muhalefetin engel olacağı uygulamaya yasak getiriyorlar."

Özel, bu konulara Anayasa Komisyonu görüşmelerinde direndiklerini, Genel Kurul görüşmelerinde de en sert, en etkileyici muhalefeti sergileyeceklerini vurguladı.

- MHP'ye eleştiri

MHP'nin İçtüzük değişikliğine destek vermesini anlayamadıklarını belirten Özel, şu görüşlere yer verdi:

"Eğer siz muhalefet partisiyseniz muhalefetin sesini nasıl kısarsınız, iktidardaysanız hangi bakanlıklar sizde de biz bilmiyoruz? Muhalefeti bugüne kadar eleştirmedik. Ama iktidarmış gibi yapıp, iktidardaymış gibi bir şizofrenik hal alıp kendinize muhalefet partisi derseniz... Muhalefet gibi görev yapmayan iktidar gibi eleştirilir. İktidar gibi sesimizi kısmaya kalkmayın. Seçmeninize o bakanlıkları gösteremiyorsanız o helal oyların hakkını veremeyip siyasi bir nankörlük ve siyasi bir haram yemişlik içinde olursunuz. Çünkü size bu oyları iktidara koltuk değneği olasınız, iktidara yedek lastik olasınız, tökezlediğinde koluna giresiniz, sarayın şakşakçısı olasınız diye vermediler. MHP'yi de kendi seçmenine ve tüm milletimize şikayet ediyoruz."

İçtüzük değişikliklerinin muhalefet partilerinin talebi doğrultusunda gerçekleşebileceğini, iktidar partisinin bu talepleri karşılamasının ise o iktidarın onuru, gururu olacağını belirten Özel, Türkiye'de bir muhalefet partisinin talebi ile İçtüzüğün değişmediğini, muhalefetin sesinin kısılması için iktidar tarafından hazırlanan bir içtüzük değişikliğine gidildiğini savundu.

Bu eleştirilerden sonra 8-10 MHP'li milletvekilinin şahsına ve partisine küfredeceğini iddia eden Özel, "Sadece saldırıda bulunurlar. Her biri bir öncekini yeterli görmez, dozunu artırır ve en son hiçbirisinin görevini yapamadığını düşünüp en son cevabı Sayın Bahçeli verir. Yine aynısını bekliyoruz. Hakaret dili, küfür dili bir siyasi partinin resmi dili olduysa o siyasi partinin siyasetinin de tükendiğinin tescilidir." ifadesini kullandı.

- "CHP mağdur Filistin halkının yayındadır"

Özgür Özel, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın 10 milletvekiliyle, Mecsid-i Aksa ile ilgili olarak Filistin Büyükelçiliğine bir ziyarette bulunacağını bildirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partinin yetlili organlarının Mesci-i Aksa konusundaki yaklaşımını yetkili ağızlardan Filistin Büyükelçiliğine ifade etmeyi sürdüreceklerini vurgulayan Özel, "Trajik bir durumla karşı karşıyayız. İslamiyet açısından son derece önemli, ilk Kabe olarak kabul edilen böylesine kutsal bir mekanda bulunanlara yapılan saldırıları, o mekana ziyaretlerle ilgili getirilen kısıtlamaları, orada yaşanan şiddeti en üst şekilde kınamaktayız." dedi.

Özel, geçmişte olduğu gibi CHP'nin mağdur Filistin halkının yanında olmaya devam ettiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar ziyaretini eleştirdi.

Sosyal demokratların, solcuların, Filistin'i savunmaya devam edeceğine değinen Özel, iktidarda bulunanların ise Katar ziyaretiyle kendilerinin nasıl bir yaklaşım içinde olduklarını bir kez daha gösterdiklerini kaydetti.

- Almanya ile ilişkiler

Özgür Özel, Almanya ile tarihin en derin krizlerinden birinin yaşandığını iddia etti.

Türkiye'nin haklıyken yapılan uygulamalarla haksız duruma düştüğünü savunan Özel, sürekli idamı gündeme getirmenin, Almanya'daki FETÖ sanıklarının iadesinin önünü kestiğine inandıklarını belirtti.

Türkiye ile Almanya arasındaki krizin tam anlamıyla Fetullah Gülen'in içini rahatlattığını ifade eden Özel, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yaşanan gerginlikler Almanya'daki Fetullahçıların huzur içinde yatağa başlarını koyarak, 'bu vakitten sonra kesin iade edilmeyiz. Sağolsun AKP Almanya'nın bizi iade etmemesi için elinden gelen her şeyi yapıyor' yaklaşımında bulunmalarını doğrulayan bir süreç yaşanıyor. Bugünkü Almanya politikasını yürüten kimse, meşhur deyimle herhalde baş FETÖ'cü, kripto FETÖ'cü odur. Yasa değişse bile idam edilemeyecekleri halde, idamı gündemde tutan yaklaşımlar Almanyayı FETÖ'cüler açısından en güvenli liman haline getirmektedir."

Özel, Sakarya Valiliği görevine getirilen İlhan Balkanlıoğlu'nun Valiliğe giriş töreni sırasında yaşananları da eleştirdi.

15 Temmuz sonrası "Liyakate önem vermemek, bir cemaate teslim olmak en büyük hatamızdı" diyenlerin iyi niyetli yaklaşımlarının nasıl boşa çıktığının bugün bir kez daha görüldüğünü belirten Özel, "Laiklik en çok size lazım. 'Kandırıldım, aldatıldım' diyen ben değilim. CHP'nin hiçbir üyesini bir tarikat gelip de kandıramaz. Biz bu işlerde teflon gibiyiz, bizim üzerimizde tutunamazlar. Bizim onlara karşı tarihi tavrımız her zaman ortadadır. Bir valinin siyasi görüşü, siyasi kimliği olmaz." ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özel, Bakanlar Kurulundaki değişiklik konusunda, Türk siyasetinde tek kullanımlık siyasetçi figürü içine Tuğrul Türkeş'in de girdiğini öne sürdü.

Özel, "Dün Tuğrul Türkeş'e kızanlar, bugün onunla aynı noktada bulunduklarını, günü geldiğinde kendilerini Tuğrul Türkeş'in yanında tek kullanımlık siyasi figürler olarak görecek, siyasi atık poşetinin içinde bulacaklar." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :