CHP Grup Başkanvekili Gök:

CHP Grup Başkanvekili Gök:

"Biz CHP olarak öteden beri, Türkiye'de yargı bağımsızlığının sağlanması açısından bir anayasa çalışmasına katkı sunacağımızı ifade ediyorduk. İşte bu ortam tam da o ortamdır" -"Türkiye'de çökertilmiş olan adalet duygusunun ve yargıda yaşanan olumsuz tabl

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Biz CHP olarak öteden beri, Türkiye'de yargı bağımsızlığının sağlanması açısından bir anayasa çalışmasına katkı sunacağımızı ifade ediyorduk. İşte bu ortam tam da o ortamdır." dedi.

Meclisteki makamında Birlik Vakfı yöneticilerini kabul eden Gök, gazetecilerin anayasa değişikliğine ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi parti liderleriyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaptığı görüşmenin ardından mini bir anayasa değişikliği yapılacağı, bu değişikliklerin yargıyla ilgili olabileceği yönünde açıklamalar yapıldığının ifade edilmesi ve iktidar partisi ile buna ilişkin bir temas olup olmadığının sorulması üzerine Gök, CHP'nin yargı bağımsızlığına yönelik düzenlemelerin yanında olduğunu söyledi.

Gök, "Biz CHP olarak öteden beri, Türkiye'de yargı bağımsızlığının sağlanması açısından bir anayasa çalışmasına katkı sunacağımızı ifade ediyorduk. İşte bu ortam tam da o ortamdır. Türkiye'de çökertilmiş olan adalet duygusunun ve yargıda yaşanan olumsuz tablonun çözümü açısından bir an önce yargı bağımsızlığının sağlanması gerekiyor. Bu konuda iktidar partisinden henüz bize gelen bir teklif ya da konuşma talebi yoktur. Ama sanırım onlarda kendi aralarında değerlendiriyorlar." diye konuştu.

CHP'nin görüşlerinin de değerlendirmelerin ardından ortaya konulacağını belirten Gök, en kısa zamanda yargı bağımsızlığının sağlanması konusunda olumlu bir adım atılacağına inandıklarını ve gerekli katkıyı vereceklerini bildirdi.

-"Hepimizin üzerinde anlaşacağı bir teklif ortaya çıkacaktır"

HSYK'nın yapısına ilişkin bir düzenlemenin gündeme gelmesi halinde CHP'nin tavrının sorulduğu Gök, "Biz de CHP olarak HSYK'nın ikiye ayrılmasını, hakimler kurulunun ayrı, savcılar kurulunun ayrı olmasını önermiştik. Ama şu anda içinde bulunduğumuz süreçte normalleşmeye katkı yapmak açısından her türlü alanda bir uzlaşmanın gerekliliği açıktır. O bakımdan bütün partiler kendi görüşlerini revize edebilirler. Dolayısıyla bütün partiler görüşlerini ortaya koyduğunda hepimizin üzerinde anlaşacağı bir teklif mutlaka ortaya çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

Gök, CHP olarak her türlü yapıcı öneriye açık olacaklarını kaydederek, içinde bulunulan olağanüstü koşullarda yapılması gerekenin siyasetin normalleşmesi ve güven unsurunun artırılması olduğunu vurguladı.

-"Hukuk dünyamızdan çıkmış bir tartışmayı tekrar başlatmak yersiz"

İdam tartışmalarının da sorulduğu Gök, bu konu ele alınırken siyasetçilerin gerçekçi bir yaklaşım sergilemeleri, Türkiye'yi bağlayan uluslararası anlaşmaları gözardı etmemeleri gerektiğini söyledi.

Gök, "İdam cezası bizim iç hukukumuzdan çıkarılmış, uluslararası sözleşmelere de Türkiye bağlılığını ifade etmiştir. Dolayısıyla hukuk dünyamızdan çıkmış bu konunun tekrar gündeme getirilmesinin şu aşamada pek çok sakıncası bulunmaktadır. Dolayısıyla biz siyasetçiler olarak soğukkanlı düşünmek zorundayız. Hukuk dünyamızdan çıkmış bir tartışmayı tekrar başlatmanın yersiz olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :