CHP Genel Sekreteri Tekin:

CHP Genel Sekreteri Tekin:

"Ortadoğu coğrafyasının hiçbir yerine mal satamıyoruz. Çin'e mal gönderecek değiliz. Nereye veriyorduk? Irak, Suriye, Ürdün. Bütün kapılar kapandı. Şu an bir tek açık kapımız yok"

BURSA (AA) - CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, "Ortadoğu coğrafyasının hiçbir yerine mal satamıyoruz. Çin'e mal gönderecek değiliz. Nereye veriyorduk? Irak, Suriye, Ürdün. Bütün kapılar kapandı. Şu an bir tek açık kapımız yok" dedi.

Bursa'nın Karacabey ilçesine gelen Tekin, Sultaniye Mahallesi'nde salçalık domates üreticisinin sorunlarını dinledi. Tekin, kendisinin de çiftçi çocuğu olduğunu ifade ederek, Türkiye'de özellikle tarım ve hayvancılığın mevcut iktidar zamanında nasıl göz ardı edildiğini herkesin bildiğini savundu.

Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bu meselelerin hiçbirisinin yaşanmayacağını öne süren Tekin, "Bakın bugün Hollanda, bir buçuk Bursa kadar bir yer. Hollanda'nın tarım geliri sadece 80 milyar dolar ama ne yazık ki biz üreticimizin sorunlarını, dertlerini planlayan bir devlet anlayışı içinde değiliz" diye konuştu. 

Tekin, birebir çabalarla bu sorunların çözülmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: 

"Fabrikayı suçlayarak, onu suçlayarak bu meseleleri çözmek mümkün değil. Bu bir sistem sorunu. Bu yanlış politika değişmediği sürece bugün domatesi konuşuruz, yarın patatesi konuşuruz, öbür gün soğanı konuşuruz. Bugün dünyayı yeniden keşfedecek değiliz. Dünyanın çeşitli ülkeleri ve bu meseleyi başaran devletler var. Bir kere şöyle bir algı yok; 'Sizin parti, bizim parti' yok. Öncelikle sivil toplum örgütleri hangi alanda olursa olsun birinci önceliği kendi grubunda olan insanları, mükellefleri korumak zorundadır. Hollanda'da bir zam geldi. Bütün tarım, tarımla uğraşan herkes traktörüyle şehri işgal etti ve zam 3 saat sonra geri alındı."

- "Çin'e mal gönderecek değiliz"

Türkiye'nin Ortadoğu'ya mal satmakta sıkıntı yaşadığını ifade eden Tekin, şöyle devam etti: 

"Ortadoğu coğrafyasının hiçbir yerine mal satamıyoruz. Çin'e mal gönderecek değiliz. Nereye veriyorduk? Irak, Suriye, Ürdün. Bütün kapılar kapandı. Şu an bir tek açık kapımız yok. Yanlış dış politikanın da sıradan tarıma ne kadar sirayet ettiğini hepimizin bilmesi gerekir. Kısa sürede ne yapılabilir, bunu bilemiyoruz. Gerek parlamentoda biz gerek vekillerimiz, gerek odalarımız bir çaba sarf edecektir. Ama, uzun vadeli CHP olarak 5 yıldır ısrarla planlı bir tarım politikasının işlemesi konusunda mücadele ediyoruz. İnşallah, önümüzdeki günlerde bir seçim var. O seçimde Türkiye'nin tarım politikasındaki kaderi değişecektir. Oy için gelmedik. Oy avcılığının peşinde değiliz."

Daha sonra çadırlarda kalan tarım işçileri ve Suriyelileri de ziyaret eden Tekin, "Burada insanlık dramı yaşanıyor. Buradaki insanların bu durumuna bir bakmalıyız. 4,5 milyon insan mağdur. Bu yanlış politikada insanlar göçe zorlanmış. Şu çocuğun ne günahı var Sayın Erdoğan, Sayın Davutoğlu, Allah'ınızı severseniz vazgeçin bu yanlış politikalarınızdan" ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı