CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Konya'da

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Konya'da

Kılıçdaroğlu: "(Konya'da askeri uçağın düşmesi) İnşallah bu tür kazalar bir daha olmaz. Pilotlarımız güvenlik içinde kendi uçaklarını kullanmış olurlar"

KONYA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Tarım konusunda büyük sorunlar var. Eğer Türkiye'de son 10-12 yıl içinde iki Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyorsa, üretici ekmekten vazgeçmişse o zaman tarımda ciddi sorunlar var demektir" dedi.

Kılıçdaroğlu, Konya Dedeman Otel'de basına kapalı düzenlenen "Tarım Üreticileri Buluşuyor" toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Konya'da bir askeri uçağın düştüğü haberini aldıklarını söyledi.

Şehit olan iki pilota Allah'tan rahmet dileyen Kılıçdaroğlu, "İnşallah bu tür kazalar bir daha olmaz. Pilotlarımız güvenlik içinde kendi uçaklarını kullanmış olurlar" diye konuştu.

Türkiye'de tarım konusunda büyük sorunların olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Ekonomide en ciddi kaybın ve sorunların en fazla derinleştiği alanın tarım olduğu bu toplantıda çıktı. Tarım konusunda büyük sorunlar var. Eğer Türkiye'de son 10-12 yıl içinde iki Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyorsa, üretici ekmekten vazgeçmişse o zaman tarımda ciddi sorunlar var demektir. Bu sorunların tümü burada dile getirildi" ifadelerini kullandı.

Toplantıda, tarımda yaşanan sorunların nasıl aşılacağı konusunda 18 madde üzerinde görüş birliği sağlandığını ifade eden Kılıçdaroğlu, bunlardan birincisinin; genç nüfusun tarımdan kopması sorunu olduğunu dile getirdi.  

- "Organize tarım bölgeleri oluşturulmalı"

Genç nüfusun tarımdan kopmaması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Birinci madde olarak deniyor ki; '30 yaşın altında tarımda çalışanların sosyal güvenliği devlet tarafından sağlanmalı. Böylece gençler büyük kentlere gelmeden, bulundukları yerde tarımla uğraşarak, en azından daha sağlıklı, daha tutarlı bir tarım politikasının oluşmasına katkı vereceklerdir. Dolayısıyla gençleri de kırsal kesimde tutmuş olacağız' diyor arkadaşlar. Kırsal alanın planlanmasında elbette ki çok önemli politikaların oluşturulması gerekir ama bugüne kadar tarım konusunda sağlıklı, tutarlı vizyon ortaya koyan bir politika oluşturulmadığında tüm arkadaşlarımız hemfikir. İkinci konu; 'tarımsal girdiler çok pahalı'. Pahalı olduğu için üretilen ürünün karşılığı alınamıyor ve özellikle genç nüfus tarımdan büyük ölçüde kopuyor. Elektrik, gübre, su ve mazot fiyatları çok yüksek. Bu şikayetler dile getirildi. Bunların giderilmesiyle ilgili 'teşvik politikasının yeniden ele alınıp düzenlenmesi gerekiyor' dendi. Diğer bir konu; 'mutlaka organik tarım teşvik edilmeli'. Belli bölgeler seçilmeli ve bu konuda özel teşvikler gündeme getirilmeli. Organize tarım bölgeleri oluşturulmalı."

Kılıçdaroğlu, toplantıda 4'üncü konu olarak tarımsal kooperatifler ve üretici birliklerinin güçlendirilmesi gerektiği üzerinde durulduğunu, üretici birlikleri yasasının yeniden ele alınması gerektiğini aktardı.

Diğer bir konunun da sağlıklı bir tarım envanteri çıkarılması olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Sağlıklı bir envanteri hayata geçirebilirsek gelecekte tarım politikalarını oluşturma açısından daha sağlıklı bilgilerle yola çıkmış olacağız diyor arkadaşlar. Altıncı konu; 'hangi ürün için ne kadar teşvik verileceği en az 1 yıl önceden açıklanmalı'. Böylece üretici neyi ekip ekmeyeceğine karar verebilmeli. Yedinci konu; 'küçük çiftçiler, aile tarım işletmeleri mutlaka desteklenmeli'. Sekizinci konu; 'tohumculuk kanunu yeniden ele alınmalı, sertifikalı tohum kullanımı teşvik edilmeli'. Dokuzuncu madde; 'tohum üreten firmalara mutlaka Ar-Ge desteği yapılmalı'. Türkiye coğrafyası bu açıdan çok zengin. Ar-Ge desteği verdiğimiz takdirde çok daha sağlıklı, güzel tohumlar ülkede üretilecek."

- Tarım arsa ofisi kurulması önerisi

Kılıçdaroğlu, toplantıda tarım arazilerinin toplulaştırılmasıyla ilgili öneriler de geldiğini, bu konuda yürürlükte olan yasanın iyi işlemediğini, daha sağlıklı, tutarlı adımlar atılması, yeni yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini belirterek, toplantıya katılanların bu konuyla ilgili tarım arsa ofisi kurulması önerisinde bulunduğunu bildirdi. 

Toplantıda hayvan sağlığı ile ilgili çabaların çok yetersiz olduğu yönünde görüş belirtildiğini aktaran Kılıçdaroğlu, ayrıca hayvan ve et kaçakçılığı üzerinde durulduğunu, bunların mutlaka önlenmesi konusunda görüş birliği sağlandığını vurguladı.

"Geleceği birlikte inşa ediyoruz" sloganıyla yola çıktıklarının altını çizen Kılıçdaroğlu, "Sorunları biliyoruz. Bir şekilde aktarılıyor ama çözümler konusunda bizim mutlaka o konunun kanaat önderleriyle bir araya gelip, onlardan çözümleri almamız gerekiyor. Bu toplantı da onlardan biriydi. Bunlar bizim seçim bildirgemizde yer alacak. Bunları Meclis'te, her ortamda dile getirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Toplantıya, farkı bölgelerden gelen tarım sektörüyle ilgili birlik ve odaların temsilcileri katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı