CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İzmir'de

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İzmir'de

Kılıçdaroğlu:- "Bugün Ankara'da 2 canlı bomba teşhis edildi ve tam yakalanacakken öldüler. Buradan güvenlik güçlerine teşekkür ediyorum. Liyakat budur. İşi ehline verdiğinizde çözer"- "Mağdur yaratılmamalı. Sen Bank Asya'ya para yatıran adamı memuriyetten

İZMİR (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da canlı bombaları tespit edip operasyon düzenleyen güvenlik güçlerini tebrik ederek, "Liyakat budur. İşi ehline verdiğinizde çözer." dedi.

Kılıçdaroğlu, Bergama Kültür Merkezi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye topraklarının mayasında kin, öfke değil, sevgi ve hoşgörü olduğunu belirtti.

Mevlana'dan Hacı Bektaşi Veli'ye, Erzurumlu Emrah'tan Yunus Emre'ye, Yaşar Kemal'den Tarık Akan'a çok büyük değerler barındıran toprakların kıymetinin bilinmediğini ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, "Dünya çapında mimarımız var, doktorlarımız var, dünya çapında profesörlerimiz, ressamımız, şairimiz var. Her alanda yetişmiş insamız var. Ama aramızda bir sır, dünya çapında maalesef siyasetçimiz yok. Türkiye'nin en ciddi sorunlarından birisi insan sevgisinin egemen olduğu bir siyaset anlayışımız yok." dedi.

Atatürk'ün yanlış anlatıldığını, Atatürkçülük'ün esas anlamının "üretim" olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Kurtuluş Savaşı'ndan çıkan insanların hiçbirinin ekonomi eğitimi almadıklarını ancak İzmir İktisat Kongresi ve "Savaş, meydanlarında kazanılan zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırılmazsa bağımsızlığımızı koruyamayız" anlayışıyla üretmeye başladıklarını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şeker, bez, toplu iğne üretemeyen, bir metrelik milli demiryolu olmayan, kendi parasını basacak bir bankası bulunmayan Türkiye vardı. Diyorlar ya Osmanlı, Osmanlı, Osmanlı... İşte Osmanlı'nın bize miras bıraktığı Türkiye bu Türkiye idi. Kadınlarda okuma yazma oranı binde 8, erkeklerde yüzde 6-7, bazı araştırmalara göre yüzde 8. Daha çok azınlıkların okuma yazma bildiğini görüyoruz. Önce millet mektepleri kuruldu. Cumhuriyetin ilanından 6 ay sonra şeker fabrikasının temeli atıldı, 1930'da kendi paramızı basacak Merkez Bankası'nı kurduk."

Türkiye'nin uçak ihraç eden bir ülke haline geldiğini anlatan Kemal Kılıçdaroğlu, "Sonra ne oldu, neden geriye gittik. Uçak ihraç eden, teknoloji üreten Türkiye ne oldu geriye gitti, hepimizin bunu oturup düşünmesi lazım." diye konuştu.

Üreten toplumun dünyada söz sahibi olduğunu ve saygınlık kazandığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, üretmeyen, sadece tüketen toplumların Büyük Önder Atatürk'ün deyimiyle önce onurunu, haysiyetini ve bağımsızlığını kaybedeceğini kaydetti.

- Darbe girişimi

Amerika'da, Fransa'da, İsviçre'de değil, Türkiye'de darbe girişimi olduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer bir ülkede halka hizmet etmeyi bırakıp cebine hizmet eden bir siyaset anlayışı varsa orada darbe olur. Orada huzur, bereket olmaz. Ben size huzuru, barışı ve kardeşliği vaat ediyorum. Hiçbir ayırım yapmadan, kimsenin inancını sorgulamadan herkesin kazanacağı, özgürce yaşayacağı bir Türkiye vaat ediyorum. Yalandan, kavgadan, hesap vermeyen, herkesi kötüleyen siyaset anlayışından bıktık." dedi.

Sosyal demokratların "kul hakkı yemediklerini, yedirmediklerini" çünkü her kuruşun hesabını vatandaşa verdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Düne kadar dinden imandan bahsedenler ceplerine çalışmadı mı? Şimdi artık hepimizin düşünmeye ihtiyacı var." diye konuştu.

İzmir'in artık bir dünya markası olduğunu da vurgulayan Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin herhangi bir uluslararası kuruluştan kredi istese teminat göstermeden alamayacağını, kredi notu daha yüksek İzmir Büyükşehir Belediyesine ise teminatsız kredi verileceğini söyledi.

- "Siyasetin amacı..."

Türkiye'nin son dönemde ayrıştırıldığını, siyasi tartışmalarda yaşam tarzının sorgulandığını iddia eden Kılıçdaroğlu, siyasetin asıl amacının vatandaşın kimliğini, inancını sorgulamak değil işsizlere iş bulmak ve sorunları çözmek olduğunu kaydetti.

Ülkenin bugün ağır bedeller ödediğini, darbe girişiminin yaşandığını, darbecileri tüm siyasi parti liderlerinin kınadığını anlatan Kemal Kılıçdaroğlu, bunun Türk siyasi tarihi açısından büyük önem taşıdığına işaret etti.

Darbe ve darbeciyle mücadeleye destek verdiklerini ama sokaktaki vatandaşla mücadeleye karşı olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Mağdur yaratılmamalı. Sen Bank Asya'ya para yatıran adamı memuriyetten atacaksın ama bankaya izin veren adama bir şey yapmayacaksın. Kim sorumlu, bankanın kuruluşuna izin veren kimse sorumlu odur." diye konuştu.

Özel harekat polisinin bir kooperatif ödemesini Bank Asya aracılığıyla yaptığı için hapse atıldığını, eşinin lojmandan atıldığını, 6 aylık bebeklerinin aç kaldığını da söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Gazi Mustafa Kemal'e suikast düzenleyenlerin çocuklarına bakın, hiçbirisinin çocuğu mağdur olmamıştır. İçlerinden büyükelçi olan vardır, üniversitede hoca, vali olan var. Suçluyla suçsuzu ayırmışlardır. Suçlu ve suçsuzu aynı kefeye koyup kollektif suç ilan edip 6 aylık çocuğu yemeksiz, 16 günlük çocuğu anneden sütsüz bırakmanın vicdanı, ahlakı neresinde vardır? Ben kabul etmiyorum, ben insana saygı duyuyorum, insanı seviyorum, ayırım yapmak istemiyorum."

Darbe girişimin ardından 1 milyonun üstünde mağdur olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, darbecinin yargılanması ama mağduriyet yaratılmaması gerektiğini dile getirdi.

Devlette liyakatın büyük önem taşıdığına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Bugün Ankara'da 2 canlı bomba teşhis edildi ve tam yakalanacakken öldüler. Buradan bu güvenlik güçlerine teşekkür ediyorum. Liyakat budur. İşi ehline verdiğinizde çözer." diye konuştu.

Konuşmanın ardından Bergama Kültür Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışın ardından sanatçı İdil Biret konser verdi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :