CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İzmir'de:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İzmir'de:

"Bütün şehitler bizim şehidimizdir, bütün şehitlerimizi saygı ile anarız. Şehit yakınları her toplumda saygı görürler ama bizde yeterince saygı görmüyorlar. Ama biz bu bilince de toplum olarak ulaşmalıyız."- "Siyaseten sorgulamaya evet ama siyaseten insan

İZMİR (AA) - CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Bütün şehitler bizim şehidimizdir, bütün şehitlerimizi saygı ile anarız. Şehit yakınları her toplumda saygı görürler ama bizde yeterince saygı görmüyorlar. Ama biz bu bilince de toplum olarak ulaşmalıyız." dedi.

Kılıçdaroğlu, İzmir programı kapsamında uğradığı Menemen ilçesinde, ilçe belediyesince yaptırılan ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli 15 Temmuz darbe girişiminin şehidi Ömer Halisdemir'in adını taşıyan spor salonunun açılışına katıldı.

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'in çay daveti üzerine ilçeye geldiğini ancak salonu açılışına katıldığını ifade ederek "Binali Bey'e söyleyeceğim bir KHK'ya ihtiyaç var, hepinizi içeri atacağım" espirisi yapan Kılıçdaroğlu, spor salonuna ismini veren Ömer Halisdemir'in önemli bir demokrasi şehidi olduğunu ifade etti.

Kılıçdaroğlu, "Bütün şehitler bizim şehidimizdir, bütün şehitlerimizi saygı ile anarız. Şehit yakınları her toplumda saygı görürler ama bizde yeterince saygı görmüyorlar. Ama biz bu bilince de toplum olarak ulaşmalıyız. İngiltere'de bir şehit yakını mağazaya girdiğinde anons edilir, 'burada filan şehidin yakını bizi onurlandırmaktadır' diye. Biz de bunlara önem vermeliyiz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de şehit ve şehit yakınları arasında ayırım yapıldığını savunan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"İnşallah bu ayırım kalkar, bütün şehitlerimize aynı saygı, aynı duyguyla, aynı sevecenlikle ortak kültürlerle yaklaşmış oluruz. Tabii darbe sonrası yaşadıklarımız var, 21. yüzyılın Türkiyesi'nde en çok bizim düşünmeye ihtiyacımız var. Düşünmek demek aynı zamanda soru sormak, sorgulamak demektir. Amerika'da, Hollanda'da, İsveç'te, Japonya'da darbe olmuyor, neden Türkiye'de oluyor, hangi gerekçeyle oluyor? Bir ülkede tam demokrasi, özgürlük varsa, bir ülkede insanlar düşüncelerini açıkladı diye hapse atılmıyorsa, bir ülke bütün özgürlükçü ülkelerle aynı seviyedeyse o ülkede darbe olmaz."

Darbelerin ciddi acılar, derin travmalar anlamına geldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "1960 darbesinde bir başbakan olmak üzere 3 kişi idam edildi, şimdi adını üniversitelere, havalimanlarına veriyoruz. Acaba vicdanlarımızı rahatlatabilir miyiz, yaptığımız hataları telafi edebilir miyiz diye. 12 Mart darbesi oldu 3 tane genç tane fidan gitti, gençler için idol oldular. Dolayısıyla 'siyaseten sorgulamaya' evet ama 'siyaseten insanların asılması'nı doğru bulmuyorum. Bir darbe başarıya ulaşmamışsa bunda Ömer Halisdemir'in çok büyük rolü olmuştur. Ailesi son derece mütevazı, bildiğiniz gibi halktan bir aile. Belediye başkanımız bir spor salonuna onun adını veriyor. Kendisine sağ olsun var olsun diyorum." diye konuştu.

- "Darbecilere karşıyız"

Darbecilere, darbeye karşı olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Kim bunlar... Meclis'i, askeri bombalayanlar, Ankara Emniyet Genel Müdürlüğünü bombalayan, masum insanları öldürenler... Bunlar yargılansın, kimse bir şey demiyor. Ama darbeyi önleyeceğim diye cadı avına çıkıp sokakta insanı tutuklarsanız, öğretmendi, memurdu herkesin işine, aşına müdahale ederseniz, bir mağdurlar sınıfı yaratırsanız. Bu yanlıştır." dedi.

Kılıçdaroğlu, asıl darbecinin yargılanması gerektiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

"Oğlunu niye bu okula gönderdin diye devlet memurunun işine son veriyorsun. İyi de kardeşim o okulun açılışına izin veren insana niye ceza vermiyorsun, asıl ona ceza vereceksin. Sen izin verdin onlara. Er ve erbaşlar var, komutan ne derse yapar. Er ve erbaşa demiş ki komutan 'dışarı çıkacaksın'. Bütün er ve erbaşlar hapiste. Ona emri veren adamı yargılayacaksın sen. Ayrıca masum erler linç edildi, er linç edilir mi ne günahı var. Darbeye, darbeciye karşı olmak, adaleti, demokrasiyi, hukuku savunmak demektir."

Devletin kin ve öfkeyle yönetilemeyeceğini, suçun da kollektif değil bireysel olması gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, "Darbeciyi, bombacıyı yargıla ama kalkıp da milyonlarca kişi çoluk çocuk... Gidiyorsunuz oğlu THY'de çalışıyor, onun işine son veriyorsunuz, oğlunun ne günahı var. O zaman kur idam tezgahlarını herkesi as kardeşim. O zaman, böyle adalet mi olur, ben bütün mağdurlara sahip çıkıyorum. Darbeci ayrı, mağdur ayrı. İnsanda biraz vicdan olur. Ben bunu söylediğimde 'vay efendim sen FETÖ'yü mü destekliyorsun'. Bizim bütün hayatımız onunla mücadele ile geçti kardeşim. 'Bizi kandırdılar' diyor, sen çocuk musun, sen devleti yönetiyorsun. Yarın bir başkası seni kandıracak. Kaldı ki kandırma filan yok. Daha düne kadar kol kola gidiyorlardı. Aynı menzile gidiyorlardı."

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin de devrim şehidi Kubilay ile anılan Menemen'de Ömer Halisdemir'in adını bir spor salonuna vermekten memnuniyet duyduklarını söyledi.

Konuşmanın ardından açılışı yapılan spor salonunu gezen Kılıçdaroğlu, yaşlı bir vatandaşın elini öptü, gençlerle özçekim yaptı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :