CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Giresun'da:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Giresun'da:

"Eğer Gazze'de Filistinlilerin kanının akmamasını istiyorsanız, çocukların ölmemesini istiyorsanız yapacağınız birinci şey Kürecik radar istasyonunu devre dışı bırakmaktır"

GİRESUN (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Filistinlilerin kanının akmamasını istiyorsanız, çocukların ölmemesini istiyorsanız yapacağınız birinci şey Kürecik radar istasyonunu devre dışı bırakmaktır" dedi.

Trabzon'dan Giresun'a gelen Kılıçdaroğlu Piraziz Belediyesini ziyaret etti, daha sonra ise Hasan Şenel Parkı'nda vatandaşlarla sohbet etti. İlçeden ayrılan Kılıçdaroğlu Giresun Belediyesi'ni ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin "Gazze konusunda nasıl bir dış politika izlenmelidir" sorusu üzerine, "Gazze konusunda yapılacak bana göre iki üç şey var. Eğer Gazze'de Filistinlilerin kanının akmamasını istiyorsanız, çocukların ölmemesini istiyorsanız yapacağınız birinci şey Kürecik radar istasyonunu devre dışı bırakmaktır. NATO malı falan da değildir. Sayın Erdoğan bu konuda açıkça yalan söylüyor, zaten yalan abidesi kendisi, söylediği her şey yalan. NATO bile burası banu ait değil diyor, hayır o diyor size aittir, NATO söylüyor bana ait değildir, 2014 ün sonunda devredilecek NATO'ya" cevabını verdi.

Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkilerini dondurmak zorunda olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Hükümetin bu konuda net adımlar atması lazım. Lafla peynir gemisi yürümez diye vatandaşın söylediği güzel bir laf var. Bağırıp çağırmakla bu iş olmaz, dış politika bağırıp çağırmakla olmaz. Dış politikada önlemini alırsınız bakın rahmetli Ecevit başbakandı, Kırbırs'ta kan gövdeyi götürüyordu ne yaptı, tak çıkarmasını yaptı bitti, kesti olayı bu kadar açık. Şimdi orada insanlar ölüyor çocuklar ölüyor burada habire konuşuyor. Konuşmakla iş çözülseydi zaten çoktan çözülürdü onun kadar konuşanı yok. Çözülseydi çoktan çözülürdü onun kadar öfkelenen yok."

Kılıçdaroğlu, "İş yapmak lazım iş yapacaksınız başbakanlık makamı şikayet makamı değildir, önlemini alacaksınız gereğini yapacaksınız. Önlemini alır gereğini yaparsa biz de ona destek veririz. Kürecik radar istasyonunu devre dışı bıraksın hep beraber savunuruz. Doğru yapmıştır hükümet deriz ama bunun için bir adamda yürek lazım ülke sevgisi lazım. Yoksa Erdoğan bunu yapamaz" diye konuştu.

- "Yardımların Mısır üzerinden gitmesi en sağlıklı yoldur"

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin "Ekmeleddin İhsanloğlu Gazze'ye yardımların Mısır üzerinden gitmesi görüşünde, siz de aynı görüşte misiniz?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Mısır'ın İsrail ile Filistin arasında barışın sağlanması konusunda, ateşkesin sağlanması konusunda önemli adımlar attı. Sayın Mahmut Abbas 'biz Mısır'dan böyle talepte bulunduk' dedi ve sağolsun 'Mısır bizim bu talebimizi karşıladı'. Bakın Türkiye'den böyle bir talepte bulunmuyorlar Mısır'dan böyle bir talipte bulunuyorlar. Mısır dışi bakanı da şu açıklamayı yaptı, 'Filistin tarafının İsrail'e önerdiği ateşkes anlaşmasının kabul edildiğini, Türkiye'nin de buna destek vermesi gerektiğini', ama Mısır dışi bakanı diyor ki  'Türkiye ve Katar ateşkese engel oluyor'. Daha bunu cevabını almadık Erdoğan'dan Mısır dışi bakanı herhalde yalan söylemiyor Mahmut Abbas da yalan söylemiyor, o zaman yalan söyleyen kim?"

Bölgede Mısır'ın çok önemli bir devlet ve Ortadoğu'nun kilit taşı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Dolayısıyla Gazze'ye gidecek yardımların Mısır üzerinden gitmesi en sağlıklı yoldur ama maalesef Kahire'de bizim büyükelçi yoktur. Geldiğimiz nokta budur Ordadoğu'da Türkiye büyük bir açmazla karşı karşıya" ifadelerini kullandı.

- "Polislerin, polis müdürlerinin ellerine kelepçe vurularak gözaltına alınmasını asla doğru bulmayız"

Kemal Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin emniyetteki paralel yapı operasyonunu nasıl değerlendirdiği yönündeki sorusuna, "Bugün bir gazetede bir haber vardı, 'vardiya bizde değişti' diye. Düne kadar Ergenekoncu Balyozcu diye suçladığınız kişilerin eşleri dışarıda sessiz çığlık eylemi yapıyorlardı vardiya bizde eylemi yapıyorlardı, şimdi gözaltına alının polislerin eşleri benzer bir tepki gösteriyorlar" yanıtını verdi.

Hukukun herkese lazım olduğunu, adaletin herkese lazım olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Bir polis müdürünün kollarının arkadan kelepçelenmesi doğru değildir, eğer adalet istiyorsan herkes için isteyeceğiz, benim için onun için adaletsizlik demeyeceğiz, biz adaletin herkese eşit olmasını isteriz. Polislerin, polis müdürlerinin ellerine kelepçe vurularak gözaltına alınmasını asla doğru bulmayız. Biz Balyoz ve Ergenekon olayları sırasında sabahın köründe, evlere baskın yapılıp gözaltına alınmasını da doğru bulmadık. Aynı şeyi bu polisler için de düşünüyoruz. Onlar devlete kin beslerler, sonra onların kaçacak yeri yok, davet edersiniz gelir kaçan adam suçludur."

Kılıçdaroğlu ailelerin "bizim evimizden ayakkabı kutusu ve içinde dolarlar çıkmadı" sözünün olduğunu belirterek "Karşılıklı intikam alma operasyonudur bu, intikamla adalet sağlanmaz, adaletin kavramı farklıdır. Ben yapılan bu operasyonların, bu tür operasyonların doğru olmadığını düşünüyorum, bir devlete yakışan operasyonlar değil" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı