CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (1)

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (1)

"(Halk oylaması) YSK üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bir yargıcımız var, o yargıca saygı duyuyorum, gayet güzel bir muhalefet şerhi yazmış. Diğerleri hakkında, hem Danıştay hem YSK üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız, çünkü yasaları

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, halk oylamasına ilişkin, "Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bir yargıcımız var, o yargıca saygı duyuyorum, gayet güzel bir muhalefet şerhi yazmış. Diğerleri hakkında, hem Danıştay hem YSK üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız, çünkü yasaları açıkça ihlal etmişler." dedi.

Kılıçdaroğlu, NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

"Referandum sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, sandıklardan "Hayır" çıktığını bütün dünyanın kabul ettiğini, sonucun meşru olmadığını belirtti.

YSK'nın mühürsüz zarf ve pusulaları geçerli sayarak, yasalara aykırı karar verdiği değerlendirmesinde bulunan Kılıçdaroğlu, hukukun, kanunun, TBMM'nin iradesinin bir kenara atıldığını ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "O nedenle ben, YSK'da bu kararı verenlere 'çete' diyorum. Bir oluşum, grup bir araya gelir yasalara aykırı olarak karar verirler, onlara 'çete' denir bizim hukukumuzda. Benzer bir uygulamayı YSK kendisi yaptı. O nedenle ben, 'Hayır' çıktığına yüzde yüz eminim." diye konuştu.

Siyasi otoriteden talimat alınarak, yasalar çiğnenerek, "Evet"in çıkarıldığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, bu toplumun vicdanının, bunu kabul etmeyeceğini bildirdi.

"Elinizde, 'şu kadar oy mühürsüz çıktı' diyebileceğiniz bir veri var mı?" şeklindeki soru üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, "Başlangıçta mühürsüz zarflar ve oy pusulaları ayrılmıştı. Dolayısıyla onlar tutanağa daha sonra sayılıp, geçirilecekti. YSK bu kararı verip, bir mesajla 'bunlar sayılacaktır' dediği andan itibaren, hepsi sayıldı. Dolayısıyla kaç tane mühürsüz zarf, mühürsüz oy pusulası var kimse bilmiyor." yanıtını verdi.

- "YSK bir seçimi iptal etti"

"Mühürsüz zarf ve pusulaların geçerli sayılmasının daha önceki seçimlerde de uygulandığı söyleniyor. Bu konuda ne diyorsunuz?" sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hiçbir tutarlılığı yok. Versinler hangi örneği veriyorlarsa, 2010'dan sonra yok. 2010 öncesi var, doğrudur. 2010'dan sonra yok. Kaldı ki YSK, mühürsüz oy pusulaları kullanıldı diye bir ilçedeki seçimi iptal etti ve o seçim yenilendi. Yani kendi aldıkları kararlara bile kendileri uymadılar."

"YSK'ya yönelttiğiniz eleştirilerle ilgili suç duyurusunda bulunulacağı açıklandı. Bu kararı nasıl yorumluyorsunuz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Çok memnun oldum. Eğer bu 'çete' sözcüğü dolayısıysa suç duyurusu, götürüp hakimin önüne bunu koyacağım. Aynı şekilde, hakimin önüne başka illerdeki hakimlerin yazdığı muhalefet şerhlerini de koyacağım. Çünkü YSK'nın bu talimatı gidince bazı hakimler muhalefet şerhi yazdılar bulundukları illerde. Dediler ki 'Yasa bu kadar açıkken, biz bunları nasıl sayarız, sayılmaması lazım.' Kanun böyle diyor, yayınladıkları genelge de böyle, sandık başındaki görevliler için hazırlanan eğitim filmlerinde de böyle, bütün uygulama böyle. 17.00'de bir talimat alıyorlar, bir kişinin başvurusu üzerine bütün bunları yok sayıp, yeniden sayıyorlar. Onun için burada kazanan 'Hayır.' Çalınan oy, YSK'da çalındı, milletin iradesi gasbedildi."

- "Gelecek günlerde başvuruyu yapacağız"

Kılıçdaroğlu, "CHP olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaksınız. Beklentiniz nedir?" sorusuna, "Gayrimeşruluğun hukuki olarak onaylanmasını bekliyoruz. Gayrimeşru bir uygulama, yasalara aykırı. Çok açık." karşılığını verdi.

AİHM'nin önce yaptıkları başvurunun kendi konularına girip girmeyeceğine bakacağını anlatan Kılıçdaroğlu, bu konuda değişik kararlar bulduklarını, bir grup akademisyen ve uygulamacıyla çalışarak güzel bir dilekçe hazırladıklarını, gelecek günlerde başvuruyu yapacaklarını kaydetti.

Kılıçdaroğlu, AİHM bunu gündeme aldığında, olumlu bir sonucun geleceğini düşündüğünü ifade etti.

"AİHM'den beklentiniz yönünde bir karar çıkarsa ne olacak?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Şu andaki gayrimeşruluk bir kez daha onaylanmış olacaktır. Toplumun vicdanında bir gayrimeşru uygulama, düzenleme vardı, AİHM kararıyla da bu artık bütün dünyada kabul görecektir." yanıtını verdi.

Sadece "Hayır" oyu kullananların değil, "Evet" oyu kullananların da hakkını savunduklarına işaret eden Kılıçdaroğlu, halk oylamasına şaibeyi bulaştıranların, "YSK'da konumlanmış bir grup çeteci" olduğu iddiasında bulundu.

- "Bütün arzumuz AİHM'nin incelemesi"

CHP, AİHM'ye gideceğini açıkladığında bazı çevrelerin "Avrupa'ya gittiler, Türkleri, devleti şikayet ediyorlar." dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Biz, devleti falan şikayet etmiyoruz. Orada bizim hakim de var. Biz, Yargıtay'a gittiğimiz zaman Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni mi şikayet ediyoruz? Hak, adalet arıyoruz. Adalet herkesin görevi. Sandığa gidip 'Evet' veya 'Hayır' oyunu kullanan bütün vatandaşların hakkını korumak için AİHM'ye başvuracağız." diye konuştu.

"AİHM'den beklediğiniz yönde bir sonuç alamazsanız, bunu nasıl değerlendirirsiniz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Onu bilemem. 'Değerlendiremeyiz' demesi buna meşruluk kazandırmaz zaten. Bizim bütün arzumuz, kendi görev alanına girdiğini görüp, bunu incelemesi. İncelediği andan itibaren zaten bütün gerçekler ortaya çıkacaktır." dedi.

Vatandaşlara "Sandığa gidin, oyunuzu kullanın" çağrısı yaptıklarını, vatandaşların bunun üzerine görevlerini yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, şu görüşlerini paylaştı:

"Şimdi siz, kullanılan bu oyların tamamını yasalara aykırı bir şekilde gayrimeşru hale getiriyorsunuz. YSK üyeleri hakkında ayrıca suç duyurusunda da bulunacağız. Bir yargıcımız var, o yargıca saygı duyuyorum, gayet güzel bir muhalefet şerhi yazmış. Zaten doğrusunu yapmış, hem anayasaya hem yasalara aykırılığı gayet güzel bir şekilde yazmış. Dolayısıyla diğerleri hakkında, hem Danıştay hem YSK üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız, çünkü yasaları açıkça ihlal etmişler. Bunu anlamak için hukuk fakültesini bitirmeye gerek yok, ilkokulu da bitirmeye gerek yok. Sadece akıl sahibi olmak lazım."

- "Yasaya uygun karar vereceksin"

"Çete mensubu beyefendi diyor ki 'Hayır, bunlar geçerlidir.' Neye göre geçerlidir? 'Ben karar verdim, nihai karar bana aittir.' diyor. İyi de sen karar verdin ama Parlamento bir yasa çıkarmış, sen o yasaya uygun olarak karar vereceksin." diyen Kılıçdaroğlu, hak aramaya devam edeceklerini bildirdi.

"YSK, 'oy çalındığına dair bir kanıt konulmadığı' gerekçesiyle başvurunuzu reddetti." ifadesinin anımsatılması üzerine CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Birden fazla gerekçesi var, her gerekçede biraz daha batıyor. 'Tam kanunsuzluk hali oluşmamıştır.' diyor. Ne demek tam kanunsuzluk hali? Yarım kanunsuzluk hali mi var Allah aşkına? Böyle bir anlayış olabilir mi? Bunlar hangi hukuk fakültesinden mezun olmuş, emin olun anlamakta zorluk çekiyorum." karşılığını verdi.

Yüksek Seçim Kurulunun "Oy pusulaları filigranlı olduğu için geçerli saydık." açıklamasında bulunduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, "Kalpazanlıktan da bunların haberi yok anladığım kadarıyla. Adam sahte dolar, Türk Lirası basıyor, üstelik onların filigranı çok daha zor, senin oy pusulanın sahtesini mi basmayacaklar?" ifadesini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu, "sahtecilik olmasın" diye oy pusulalarının mühürlü olduğunu kaydetti.

"CHP, seçimin meşruiyetini tartışıp vakit kaybetmek yerine, 2019 için bir an evvel çalışmaya başlasın yorumları yapılıyor. Gerçekten bu bir vakit kaybı mı?" şeklindeki soruya Kılıçdaroğlu, "Asla bir vakit kaybı değil. Gayrimeşru olan bir şeyi hep tartışacağız." yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, yüzde 90'ın üzerinde kabul edilen 1982 Anayasası'nın halen tartışıldığını vurgulayarak, "Bunun gayrimeşruluğunu, yeni bir anayasa değişikliği gerçekleşinceye kadar her platformda dile getireceğiz. Ama bu, 'Biz sadece bununla uğraşacağız, diğer konularla uğraşmayacağız.' anlamına gelmesin." diye konuştu.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :