CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:

"Suriye'de ABD'nin önceliği IŞİD'in temizlenmesi, Türkiye'nin önceliği Esad'ın gönderilmesi. Bu farklılaşma iki ülkeyi farklı eksenlere itti"

TBMM (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Suriye'de ABD'nin önceliğinin DAEŞ'in temizlenmesi, Türkiye'nin önceliğinin Esed'in gönderilmesi olduğunu belirterek, "Bu farklılaşma iki ülkeyi farklı eksenlere itti" dedi.

Yılmaz, Mecliste düzenlediği basın toplantısında Ardahan'da olağanüstü işsizlik olduğunu söyledi.

İŞKUR'a yapılan başvuruların AK Parti İl Başkanlığına gönderildiğini ve işe alımlara iktidar partisi il başkanlığında karar verildiğini öne süren Yılmaz, "Alımların kurayla yapılmasını istedik. Devletin normal mekanizması baypas ediliyor, siyasi tercihler kullanılıyor" ifadesini kullandı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin "PYD'yi terörist örgüt olarak görmedikleri" şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, ABD'nin Esed'in devrilmesi konusunda başlangıçta Türkiye'ye "gaz verdiğini" ancak bu politikanın zaman içinde değiştiğini savundu.

ABD'nin Suriye'deki önceliğiyle Türkiye'nin önceliğinin zaman içinde farklılaştığını belirten Yılmaz, "ABD'nin önceliği Esad'ın gönderilmesinden ziyade IŞİD'in temizlenmesi, Türkiye'nin önceliği ise Esad'ın gönderilmesi. Bu farklılaşma, küresel çaptaki Suriye politikasının şekillenmesi bakımından iki ülkeyi farklı eksenlere itti" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, başka bir soru üzerine ABD'nin DAEŞ ile doğrudan savaşabilecek güçlere destek verdiğini, PYD'nin de bunların başında geldiğini söyledi.

Suriyeli sığınmacılar konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel'in temaslarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de Yılmaz, "Her şeyden önce Avrupalılar'ın '3 milyar Avro veriyoruz, mültecilere bakın' anlayışı çok sakat. Kimsenin Türkiye'yi böyle aşağılamaya hakkı yok" diye konuştu.

Türkiye'nin mültecilere nasıl bakacağını aldığı 3 milyar avroya göre belirlememesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Hükümetin yerinde olsam 3 milyar avroyu almam, bunları da dinlemem" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :