CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:

"(Rusya'nın domates ihracatına kısıtlaması) İyi ki ihracatı yok. Bir de olsa herhalde domatesi 50 TL'ye yeriz. Sayın Putin lütfederse, bizim de domates sezonu bitmeden domateslerimiz Rusya pazarına gitmiş olur. Tarım ülkesiyiz güya 10 TL'ye domates yiyoru

TBMM (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Rusya'nın Türkiye'den domates ihracatına uyguladığı kısıtlamayı kaldırmamasına ilişkin, "İyi ki ihracatı yok. Bir de olsa herhalde domatesi 50 TL'ye yeriz. Sayın Putin lütfederse, bizim de domates sezonu bitmeden domateslerimiz Rusya pazarına gitmiş olur. Tarım ülkesiyiz güya 10 TL'ye domates yiyoruz birisi çıkıp sormuyor, nasıl olur?" dedi.

Yılmaz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'deki görüşmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Görüşmede mutabakata varıldığı belirtilen ve bugün Astana'da Suriye'deki muhaliflerin onayına sunulan belgede, güvenli bölgelere ilişkin bir harita gösteren Yılmaz, alanda Fırat Kalkanı Harekatı'nın yapıldığı yerin bulunmadığını ifade etti.

Rusya'nın Suriye'de daha da güçleneceğini savunan Yılmaz, bunun Suriye'nin parça parça bölünmesiyle sonuçlanacak bir süreci tetikleyeceğini bildirdi.

Suriye'nin toprak bütünlüğününü sağlayabilecek kuvvetlerin araziden çekildiğini anlatan Yılmaz, "Öncelik şu olmalı, siz Sincar'a operasyon yaptığınız zaman ABD tarafından eleştirilmek istenmiyorsanız, onun müdahalesine maruz kalmak istenmiyorsanız veya Suriye'nin başka bölgelerinde konuşlu birliklerinizin, aynen Başika kampı gibi sorun yaşamasını istemiyorsanız, bugün arazide en güçlü olan Esad yönetimiyle bir kanal açın ve uluslararası meşruiyet açısından kimseye eyvallahınız olmasın. Yoksa bu oyun Amerika'nın da Rusya'nın da yanına gitseniz aynı oyunu oynuyorlar ve değişmiyor." diye konuştu.

Yılmaz, ABD ve Rusya ile de çalışılsa aynı kapıya çıktığını vurgulayarak, döngünün kırılması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin görüşmesinin hatırlatılarak görüşmenin, bölgede sözde "Kürdistan devleti" kurulma sürecini hızlandırıp hızlandırmayacağına ilişkin soru üzerine Öztürk Yılmaz, "Mesut Barzani başkanlığında, özellikle bu yıl bölgesel Kürt yönetiminin bağımsızlığa gitmesine ilişkin bir çalışma başlatıldı. Bu konuyla ilgili Türkiye ile de görüşüldüğü iddia ediliyor. Eğer ABD buna yeşil ışık yakarsa, bölgesel Kürt yönetiminin bu yıl içerisinde bağımsızlığa gitme süreci başlatılacak. Eğer, 5 milyon Kürt'ün yaşadığı bölgesel Kürt yönetimi Irak'ın nüfus alanından çıkıp başka bir yönetime geçerse Bağdat'ın güneyi tamamen İran'ın kontrolüne geçer, bu da ABD'nin ne kadar çıkarlarına hizmet eder tartışılır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Rusya ile güven sorunu tam manada aşılabilmiş değil"

Erdoğan-Putin görüşmesinde Rusya'nın Türk domatesine uyguladığı kısıtlamaya ilişkin kararının hatırlatılması üzerine Yılmaz, şunları söyledi:

"İyi ki ihracatı yok. Bir de olsa herhalde domatesi 50 TL'ye yeriz. Normalleşmenin tamamlandığı söyleniyor, henüz Rusya ile güven sorunu tam manada aşılabilmiş değil. Normalleşmenin hızı ve alanlarına Türkiye değil, Rusya karar veriyor. Ne kadar hızlı gideceğine, hangi alanları kapsayıp kapsamayacağına Putin karar veriyor. Sayın Putin lütfederse, bizim de domates sezonu bitmeden domateslerimiz Rusya pazarına gitmiş olur. Tarım ülkesiyiz güya 10 TL'ye domates yiyoruz birisi çıkıp sormuyor, nasıl olur? "

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :