CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun:

"Terör nedeni de dahil olmak üzere seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması meşruiyeti açısından mahkeme kararlarıyla olmak durumundadır. Bu konuda yapılması gereken hukuki süreçlerin hızlı işletilmesidir. Bu yapılmadan uygulamaya sokulacak görev

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Terör nedeni de dahil olmak üzere seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması meşruiyeti açısından mahkeme kararlarıyla olmak durumundadır. Bu konuda yapılması gereken hukuki süreçlerin hızlı işletilmesidir. Bu yapılmadan uygulamaya sokulacak görevden almalar ne Türkiye ne de dünya kamuoyuna anlatılabilecek icraatlar olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Torun, yazılı açıklamasında, hükümetin bir süredir gündemine aldığı, görevden alınan belediye başkanları yerine kayyum atanması uygulamasını, torba yasa ile yasalaştırmak istediğini kaydetti.

Bu uygulamanın, Türkiye'nin içinde bulunduğu koşulları bahane ederek, iktidarın kendisine ait olmayan belediyeleri ele geçirme girişimi olduğunu ileri süren Torun, "hukukun üstünlüğü ilkesinin yerini, AK Parti'nin üstünlüğü ilkesinin" aldığını iddia etti.

Hükümetin yaratmak istediği algının tersine, mevcut yasal düzenlemelerin, bu tür durumlarda belediye başkanlarının görevden alınmasına olanak sağladığını savunan Torun, "Bu tür görevden almalarda, söz konusu belediye meclisinin kendi içinden bir başkan vekili seçmesi öngörülmektedir. Bu seçimin yapılamaması durumunda seçim yapılıncaya kadar büyükşehirlerde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından atama yapılabilmektedir." ifadelerini kullandı. Torun, şunları kaydetti:

"Teröre destek veren belediye başkanları ve meclis üyelerinin görevden alınması başka bir şeydir, bu görevden alma sonucu ortaya çıkan boşluğu hükümetin kendi lehine doldurmak istemesi başka bir şey. Bu yaklaşım kendi başına bir fırsatçılıktır ve terör nedeniyle görevden alma gibi bir gerekçenin içini boşaltma riski taşımaktadır. Terör nedeni de dahil olmak üzere seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması meşruiyeti açısından mahkeme kararlarıyla olmak durumundadır. Bu konuda yapılması gereken hukuki süreçlerin hızlı işletilmesidir. Bu yapılmadan uygulamaya sokulacak görevden almalar ne Türkiye ne de dünya kamuoyuna anlatılabilecek icraatlar olmayacaktır."

Torun, hükümetin, terör gibi ulusal ve insani bir sorunu kullanarak siyasi fırsatçılık yapmaması ve hukuk devleti anlayışının dışına çıkmaması gerektiğini savundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :