CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan:

"Bu girişimle mücadele etmenin yolu demokrasiyi yok etmekten değil, demokrasiyi büyütmekten geçer. Darbeyle mücadele etmenin yolu parlamentoyu devre dışı bırakmaktan değil, parlamentoyu etkili şekilde çalıştırmaktan geçer"

SAMSUN (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Bu girişimle mücadele etmenin yolu demokrasiyi yok etmekten değil, demokrasiyi büyütmekten geçer. Darbeyle mücadele etmenin yolu parlamentoyu devre dışı bırakmaktan değil, parlamentoyu etkili şekilde çalıştırmaktan geçer." dedi.

Tezcan, partisinin Atakum İlçe Başkanlığı binasının açılışında yaptığı konuşmada, CHP'nin her türlü darbeye karşı ve demokrasiden yana olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimini yaşadığını, buna karşı hep birlikte mücadele edildiğini anlatan Tezcan, "Biz 'Her türlü darbeye karşıyız, demokrasiden yanayız' dedik. Bunun gereğini bugüne kadar istinasız yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz.'' diye konuştu.

Bir ülkede demokrasinin ne kadar gerekli olduğunu bilen bir parti olduklarını dile getiren Tezcan, şöyle devam etti:

''Bir şey daha söyledik. Biz Hitler'in Almanya'da nasıl faşist diktatörlük yarattığını biliyoruz. Biz dünyada diktatörlerin neleri kullanarak iktidar gücünü kontrolsüz şekilde tek adam rejimine taşıdığını biliyoruz. Biz, bir ülkede demokrasinin ne kadar gerekli olduğunu biliyoruz. Biz yedi düvele karşı antiemperyalist mücadeleyi verirken Türkiye'yi uzun hedefte çok partili demokrasiye taşımanın siyaset kültürüyle yetişmiş bir siyasi anlayışın temsilcileriyiz. Onun için dedik ki 'Darbelere karşıyız.' Darbelerle mücadele edeceğiz. Darbeler CHP'yi kapattı. Darbeler solun üzerinden silindir gibi geçti. Darbeler sendikaları kapattı, öğretmen örgütlerini kapattı. Gençleri işkencenin altında ezdi. Darbeye en önce biz karşı çıkarız."

Yaşanan darbenin siyasi ayağını ortaya çıkaracaklarını bildiren Tezcan, şunları kaydetti:

"Kaçmak yok, kaçmalarına fırsat vermeyeceğiz. Kaçmak istiyorlar, istedikleri şey bu darbenin siyaset ayağını örtmek. Bakın OHAL ilan edildi. Çıktık dedik ki, 'Bu girişimle mücadele etmenin yolu demokrasiyi yok etmekten değil, demokrasiyi büyütmekten geçer. Bu darbeyle mücadele etmenin yolu parlamentoyu devre dışı bırakmaktan değil, parlamentoyu etkili şekilde çalıştırmaktan geçer. Sendikaları susturmaktan değil, aktif olarak çalıştırmaktan geçer. Bütün sivil toplum örgütlerini güçlü bir şekilde denetleyen organlar olarak güçlendirmekten geçer. Bu darbe girişimiyle mücadele etmenin yolu güçlü bir siyasal muhalefeti organize etmekten geçer. Ucu nereyle giderse gitsin, darbenin siyasi ayağını cesaretle ortaya çıkarmaktan geçer.' Bunu söyledik. Bunun için de OHAL'e karşı çıktık. '45 gün içinde OHAL'den vazgeçeceğiz' diyenler şimdi 'Bir yıl daha sürebilir' demeyle başladılar. Çünkü ellerine aldıkları OHAL yetkisiyle, o sınırsız iktidar kuvvetiyle parlamentoyu ve bütün sivil muhalefeti devre dışı bırakan iktidar kudretiyle darbe girişiminin siyasi ayağını örtmek istiyorlar. Darbenin siyasi ayağını örtmek için OHAL'i 3 ay daha uzattılar. Bir sene daha uzatmanın peşindeler."

Konuşmaların ardından Tezcan ile milletvekilleri ve partililer tarafından parti binasının açılışı gerçekleştirildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :