CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu:

"Yarın mevsimlik tarım işçileriyle Diyarbakır Garı'ndan trene binip Ankara'ya doğru hareket edeceğiz. Sorunlarını kamuoyuyla paylaşacak ve bu sorunların çözümü için TBMM'de de her türlü girişimde bulunacağım"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yarın mevsimlik tarım işçileriyle Diyarbakır Garı'ndan trene binip Ankara'ya doğru hareket edeceklerini belirterek, "Sorunlarını kamuoyuyla paylaşacak ve bu sorunların çözümü için TBMM'de de her türlü girişimde bulunacağım" dedi.

Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, her yıl ekim ve hasat zamanında, on binlerce kişinin yerini yurdunu bırakıp mevsimlik tarım işçisi olarak yollara düştüğünü belirterek, bu işçilerin sorunlarını yerinde tespit etmek için yarın bir seyahat gerçekleştireceğini dile getirdi.

"Çünkü mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına maalesef başta hükümet olmak üzere tüm kesimler duyarsız kalmakta ve bu trajediyi gündeme getirmekten kaçınıyorlar" ifadesini kullanan Tanrıkulu, yapılan pek çok araştırmanın, mevsimlik tarım işçilerinin içinde bulunduğu koşulların vahametini ortaya koyduğunu aktardı.

Sezgin Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"Örneğin 2012 yılında BM Nüfus Fonu ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan raporun verilerine göre, mevsimlik tarım işçilerinin en çok tükettikleri besin maddeleri yüzde 9,8 et ve ürünleri, yüzde 29,1 süt ve ürünleri, yüzde 86,2 ekmek ve çaydır. Tarım işçilerinin yüzde 99,9'u evlerinde iyileştirilmiş içme suyuna ulaşabilirken, bu oran çalıştıkları yerlerde yüzde 33'e düşüyor. Kentlerde yatak odası başına 1,9 kişi düşerken, tarım işçisi ailelerde 4,1 kişi düşüyor. Uzun yaz günlerinde kavurucu güneş altında çalışmak durumunda kalan işçilerin temiz suya, sağlık hizmetlerine erişememeleri, çocukların bakımını yapabilecekleri herhangi bir ortama sahip olmayışları, tuvalet-banyo sorunu mevsimlik işçilerin yaşamlarını daha da korkunç boyutlara ulaştırmaktadır."

Ayrıca işçilerin yüzde 70'inin tarlada ilaçlama yaparken maske takmadığını, yüzde 90'nın tulum ve ilaçlama kıyafeti giymediğini ifade eden Tanrıkulu, bunun yaratacağı sağlık sorunlarının gözardı edilemeyeceğini belirtti.

Tanrıkulu, "Tarım işçilerinde ölü doğumların ülke ortalamasının beş kat üstünde olması, işçilerin yüzde 36,1'lik oranla en çok solunum sistemi, yüzde 12,3'lük oranda da kas-iskelet sistemi hastalıklarına yakalanması, denetimsiz çalışma şartları göz önüne alındığında şaşırtıcı değildir" değerlendirmesinde bulundu.

"Ancak mevsimlik tarım işçileri köle de değildir" diyen Tanrıkulu, şu görüşleri dile getirdi:

"Ortaçağ'ı anımsatan bu koşullara son verilmesi, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının süratle ele alınarak çözülmesi gerekmektedir. Yarın mevsimlik tarım işçileriyle birlikte Diyarbakır Garı'ndan trene binip Ankara'ya doğru hareket edeceğiz. Yolculuk boyunca işçilerinin aktardıkları sorunları dinleyip edindiğim izlenimleri ve bilgileri kamuoyuyla paylaşacağım ve bu sorunun ele alınması için Meclis'te her türlü girişimde bulunacağım."

Kaynak:Haber Kaynağı