Chp Genel Başkan Yardımcısı Öztrak:

Chp Genel Başkan Yardımcısı Öztrak:

"Türk ekonomisini düzlüğe çıkaracak en önemli ve acil yapısal reform, seçimler sonucunda AKP iktidarının işbaşından ayrılması ve tecrübeli kadrolarıyla CHP'nin iktidara gelmesidir"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Türk ekonomisini düzlüğe çıkaracak en önemli ve acil yapısal reformun, seçimler sonucunda tecrübeli kadrolarıyla CHP'nin iktidara gelmesi olduğunu savundu.

Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasal sınırları tanımadığını, eski partisinin genel başkanı gibi konuştuğunu iddia etti. 

Erdoğan'ın ekonomide sanal başarı hikayeleri anlattığını öne süren Öztrak, "Bugüne kadar anlattığı ekonomide başarı hikayelerinin gerçek olmadığı ortaya çıktıkça, ekonomiyi eleştiren herkesi kötü gidişin sorumlusu ilan etmeye çalışıyor" iddiasında bulundu.

IMF'nin bu hafta küresel ekonomiyle ilgili yeni veriler yayımladığını belirten Öztrak, "Verilere göre, Türkiye, AKP'nin göreve geldiği 2002'den 2014'e kadar geçen 12 yılda yerinde saymıştır. Türkiye, satın alma gücü paritesiyle 2002'de dünya ekonomileri arasında 17. sıradır. Geçen yıl da Türkiye'nin bu yeri değişmemiştir" ifadelerini kullandı.

AK Parti döneminde Türkiye'nin büyümesinin, potansiyelinin altında kaldığını öne süren Öztrak, ortalama büyüme hızının AK Parti döneminde yüzde 4,7, Türkiye'nin çok partili yaşama geçtiği 1946 ile 2002 arasında ise yüzde 5,1 olduğunu belirtti.

Enflasyon ve işsizlik oranlarına değinen Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müdahaleleri nedeniyle TL'nin, benzer ülkelerin para birimlerinden çok daha fazla değer kaybettiğini savundu. 

AK Parti döneminde cari açığın iyileştiği iddialarının da doğru olmadığını öne süren Öztrak, 2002-2014 arasında Türkiye'nin, cari açığın milli gelire oranı sıralamasında, 36 sıra birden kötüleştiğini iddia etti. 

Cari açığın AK Parti iktidarında rekorlar kırdığını öne süren Öztrak, şöyle devam etti:

"Cari açığın finansmanında net hata noksan kalemi, hiçbir dönemde olmadığı kadar artmıştır. AKP iktidarında kaynağı belirsiz para girişi 31,1 milyar dolara ulaşmıştır. Sadece 2015 Şubat'ta ülkemize kaynağı belirsiz 4,3 milyar dolar girmiştir. Bu, son 17 yılın rekorudur. CHP iktidarında ekonomi yönetiminin yapacağı ilk iş, bu hareketleri izlemekle görevli Hazine Müsteşarlığından, Merkez Bankasından ve MASAK'tan bu paranın kaynağını sormak olacaktır. Bürokratların bu sorulara hazır olmalarını bekliyoruz."

Öztrak, Türk ekonomisini düzlüğe çıkaracak en önemli ve acil yapısal reformun, seçimler sonucunda AK Parti iktidarının işbaşından ayrılması ve tecrübeli kadrolarıyla CHP'nin iktidara gelmesi olduğunu savundu.

Kaynak:Haber Kaynağı