CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak:

"İç ve dış siyasette sıkıştıkça toplumun her kesimine baskıyı artıran AKP'nin 2007'den bu yana kural haline getirdiği keyfi yönetimin ulaştığı son nokta, iş adamlarının mal varlıklarını müsadere etmenin yolunu açmaktır"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, getirilen yeni torba yasadaki düzenlemeleri eleştirerek, "İç ve dış siyasette sıkıştıkça toplumun her kesimine baskıyı artıran AKP'nin 2007'den bu yana kural haline getirdiği keyfi yönetimin ulaştığı son nokta, iş adamlarının mal varlıklarını müsadere etmenin yolunu açmaktır" görüşünü savundu. 

Öztrak, yazılı açıklamasında, Hükümet Sözcüsü'nün "bundan böyle torba yasa getirmeyecekleri" yönündeki açıklamasının "daha dumanı tüterken", yeni bir torba yasa getirildiğini iddia etti.

Getirilen son torba yasada, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun mal varlığına el koymayı düzenleyen maddesinde önemli bir değişikliğe gidildiğini ileri süren Öztrak, "Hükümet, mal varlığına el koyma gerekçelerine 'Hükümete karşı suç', 'yasama organına karşı suç' gibi ne olduğu tam anlaşılmayan, müphem ve muğlak yeni suçlar ekleyerek, hoşuna gitmeyen iş adamlarının mal varlıklarına el koymanın altyapısını hazırlamaktadır" ifadelerini kullandı. 

Hükümetin bununla da yetinmeyerek, savunma hakkını kısıtlamak üzere bir takım yeni düzenlemeleri de torba kanuna eklediğini iddia eden Öztrak, şunları kaydetti:

"Getirilen düzenlemeyle savunma makamının soruşturma dosyasını inceleme yetkisi kısıtlanmaktadır. Bu teklifin yasalaşması halinde, iş adamlarının mal varlığına soruşturma kapsamında el konabilecek, mal varlığına el konan işadamının kendini savunması zorlaştırılacak, ne kadar süreceği belli olmayan soruşturma süresince mal varlığı üzerinde tasarrufta bulunamayacak, bu da ciddi zararlara yol açacaktır. Bu düzenlemeyle iş adamları yandaş olmaya zorlanmakta. Bir zamanlar sermayenin rengi olmaz diyenler artık sermayeyi tek renk olmaya zorlamaktadır. İç ve dış siyasette sıkıştıkça toplumun her kesimine baskıyı artıran AKP'nin 2007'den bu yana kural haline getirdiği keyfi yönetimin ulaştığı son nokta iş adamlarının mal varlıklarını müsadere etmenin yolunu açmaktır. AKP döneminde yasalar bağlayıcı kurallar olmaktan çıkmış, teferruat haline gelmiştir."

Hukuki ve ekonomik güvenliğinin olmadığı bir ülkeye yatırımcıların güven duymasını, kalıcı ve nitelikli yatırımların gelmesini beklemenin mümkün olmadığını da savunan Öztrak, "Kaldı ki 2012 yılından bu yana uygulanan yanlış politikalar nedeniyle yatırımlar hızla azalmaktadır. Son iki buçuk yılın iki yılında, özel sektör yatırımlarının büyümeye katkısı negatiftir" ifadesini kullandı. 

Yatırım ve iş yapma imkanlarının daraltıldığı bir ülkenin, gençlerine iş imkanı yaratamayacağını öne süren Öztrak, çift hanelere dayanan işsizliğin bunun ispatı niteliğinde olduğunu da belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı