CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran:

“Keşke Suriye, Irak olayı bu noktalara gelmeseydi. Biz de Türkiye olarak, başka ülkelerin iç hesaplaşmasına girmemiş olsaydık. Ama belli bir noktaya geldikten sonra da eğer askeri operasyon gerekiyorsa askeri operasyon, havadan operasyon gerekiyorsa hava

AYDIN (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, Türk askerlerinin Başika'da bulunmasına ilişkin “Keşke Suriye, Irak olayı bu noktalara gelmeseydi. Biz de Türkiye olarak, başka ülkelerin iç hesaplaşmasına girmemiş olsaydık. Ama belli bir noktaya geldikten sonra da eğer askeri operasyon gerekiyorsa askeri operasyon, havadan operasyon gerekiyorsa hava operasyonu, başka ülkelerle işbirliği yapılacaksa, evet. CHP olarak biz, Türkiye'nin dış politika konusunda tek bir görüntü vermesi gerektiğini söyleriz." dedi.

Cankurtaran, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nu ziyaretinin ardından, partisinin il başkanlığında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Öğretmen atamalarıyla ilgili gerçekleştirilen mülakatlarda sorunlar yaşandığını savunan Cankurtaran, “Bundan sonra yapılacak olan atamalarda mülakat yapılacak. 'Mülakatlarla alınacak' dendi. Mülakatlarda da 'insanların ideolojileri nedir, siyasi partileri nedir, kimlikleri nedir, mezhepleri nedir' gibi sorular soruluyor. Türkiye'de böyle şeylere alışkın değiliz. Biz, tüm renkleriyle beraber yaşayan bir ülkeyiz. Bir insanı mezhebiyle, kimliğiyle, nereli olduğuyla, hangi siyasi bakış açısında olduğuyla ilgili soruların sorulması çok yanlış." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a mülakatların videoya alınması çağrısında bulunan Cankurtaran, "Eğer çekinecek bir şey yoksa, soru bankasında böyle sorular yoksa, bundan sonra mülakatları kayda alın. Bütün Türkiye görsün." ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarının Musul operasyonu hakkındaki görüşlerinin sorması üzerine Cankurtaran, "Dış politikada çok büyük çıkmaza girecek söylemler içine girmemek gerekiyor. Özellikle Irak'taki Musul ile ilgili konuşmalarda, baştan beri dikkatimizi çeken mezhepsel bir söylem üzerinden ülkeyi böldüğümüz gibi, dışarıda da mezhepsel bir söylem üzerinden dış politika yürütmeyelim. Sakın ola ki bir başka ülkede etnik kimlik, mezhepsel söylemlerle kutuplaştırıcı bir siyasete girmeyelim." değerlendirmesine bulundu.

- "Dış politikada tek bir görüntü verilmeli"

Cankurtaran, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Türk askeri Başika'da olmalı" açıklamasına ilişkin soru üzerine ise şöyle dedi:

"Keşke Suriye, Irak olayı bu noktalara gelmeseydi. Biz de Türkiye olarak, başka ülkelerin iç hesaplaşmasına girmemiş olsaydık. Ama belli bir noktaya geldikten sonra da eğer askeri operasyon gerekiyorsa askeri operasyon, havadan operasyon gerekiyorsa havadan, başka ülkelerle iş birliği yapılacaksa evet. CHP olarak biz, Türkiye'nin dış politika konusunda tek bir görüntü vermesi gerektiğini söyleriz. Parti olarak hepimiz aynı şeyi düşünüyoruz. Partilerin ülkelerin politikaları neyse, aynı şekilde o ülkenin vatandaşları da kendi çıkarlarına uygun olan politikayı zaten savunur."

Türkiye'nin gündem maddelerinden birisinin de başkanlık sistemi olduğunu dile getiren Cankurtaran, şunları söyledi:

"Sanki Türkiye'nin hiçbir sorunu yokmuş gibi başkanlık geldi gündeme oturdu. 'Sen önce terörü çöz' derler, 'sen önce geçim sıkıntısı sorununu çöz, sen önce işsizlik problemini çöz' derler. Burada maalesef muhalefet partilerinden birinin lideri Sayın Bahçeli, sanki ön açar gibi başkanlık sistemiyle ilgili teklifte bulunuyor. Fiili durum oluştu başkanlıkla ilgili. Madem, fiili durum oluşmasına bu kadar saygılıydınız kendi kongreniz yapılacağı zaman, kendinize rakip bir aday çıktığında neden fiili durum oluştu deyip saygı göstermeyip kongreyi iptal ettirmeye çalıştınız?"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :