CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran:

"Artık bu topraklarda bir ananın gözyaşını, bir evladın kanını alacak yer kalmadı, yeter"- "Adana'da 2004-2014 arasında, 55 bin fabrika kapatılmış. 2009'dan 2014'e kadar 6 bin işletme kapatılmış"

ADANA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, "Artık bu topraklarda bir ananın gözyaşını, bir evladın kanını alacak yer kalmadı, yeter." dedi.

Cankurtaran, partisinin Adana İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, kentte bazı ziyaretlerde bulunduğunu belirterek, vatandaşın sorunlarının her yerde aynı olduğunu söyledi.

Tarım ve hayvancılığın bitirilmeye çalışıldığını ve bununla beraber istihdam sorunu oluştuğunu savunan Cankurtaran, "Adana'nın en büyük sorunlarından birisi işsizlik sorunu. Gençlerin eğitim düzeyi aslında çok yüksek, gençler çok bilinçli, vatandaşlarımız çok bilinçli ama işsizlik oranı Türkiye'de birinci sırada. Adana, yüzde 13'le Türkiye'de işsizlik oranının maalesef en yüksek olduğu yer." diye konuştu.

Cumhuriyet döneminde eğitimi, sanayisi ve tarımı ilerlemiş Adana'nın AK Parti döneminde "cezalandırıldığını" ileri süren Cankurtaran, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Teşvik yok, istihdamın geliştirilmesi için hiçbir katkı sunma noktasında çalışma yok. İstihdam sorununa baktığımızda AKP yeni bir 'kölelik yasası' getiriyor. Bu istihdam büroları üzerinden işçilerin iş bulması, işçi hayatında 'eğreti istihdam' adıyla, 'kölelik kanunu' ile beraber, aslında istihdam sorununun boyutu biraz daha derinleştirilmiş olacak. Kıdem tazminatlarının yüzde 90'ı bir şekilde erimiş olacak. İzinler yok olacak, kesik kesik çalışmalar olduğu için çok daha geç emeklilik olacak. Usta ile çırak arasındaki duygusal bağ, oldukça zedelenecek. Bu, toplumumuzda ileri düzeyde duygusal çöküntüye, tatminsizliğe sebep olacak. En önemlisi, artık işçi hakları Türkiye'de, dünyada hiç olmadığı kadar ezilecek. Bambaşka bir sistem altına girecek. 'En kapitalist, en acımasız' dediğimiz ABD'de bile bu oran yüzde 2,2. Türkiye'de 10 milyon işçinin etkileneceği düşünülürse yüzde 65-70'e denk gelen bir oran olacak."

- "Siyasetçiler güvenliği sağlamakla sorumlu"

Cankurtaran, Türkiye'deki en önemli sorunlardan birisinin terör olduğunu dile getirdi. Şehitler için tüm Türkiye'ye ve Adana'ya başsağlığı dileyen Cankurtaran, siyasetçilerin güvenliği sağlamakla sorumlu olduğunu söyledi.

Şehit analarının acısına işaret eden Cankurtaran, "Artık bu topraklarda bir ananın gözyaşını, bir evladın kanını alacak yer kalmadı, yeter. 2002'de 7 tane şehit sayısı var, 2016'ya baktığımızda, 7 Haziran'dan bugüne 500 şehit sayısı. Nedir bu? Açık ve net bir başarısızlık söz konusu." ifadesini kullandı.

Rıza Sarraf ile ilgili ABD'de yürütülen yargı sürecine ilişkin Cankurtaran, "Bizler kendi savcılarımızdan değil ABD'deki bir savcıdan medet umar hale geldik. ABD'deki savcıya, 'Ne olur bu işin iç yüzünü ortaya çıkar' deme noktasına geldik." diye konuştu.

Türkiye'ye sığınan Suriyelilere de değinen Cankurtaran, "İnsan üzerinden pazarlık yapan bir ülke haline düşürüldük. 'Biz muhacir siz ensar' dedik, aldık. Sonra kalktık dedik ki 'Vizeyi bize vermezseniz sığınmacıları size geri göndeririz.' İnsaf, senin pazarlık ettiğin insan bir kere. Tehdit ediyorsun başka bir ülkeyi, insan pazarlığı üzerinden. 'Hani senin ensarlığın' derler adama. Başta ensardın, getirdin, şimdi insan konusunu pazarlama aracı olarak kullanıyorsun." iddiasında bulundu.

- "Kılıçdaroğlu Adana'ya gelecek"

Cankurtaran Adana'da 2004-2014 arasında 55 bin fabrikanın kapatıldığını, 2009'dan 2014'e kadar 6 bin işletmenin faaliyetini durdurduğunu ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gelecek hafta Adana'yı ziyaret edeceğini bildiren Cankurtaran, "Adanalıların sorunlarını Meclis'e taşıyacaklarını dile getirdi.

Basın toplantısına CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş ile CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut da katıldı.

Cankurtaran daha sonra Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta partililerle bir araya geldi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :