CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:

"Kısa süre önce menfur bir darbe girişimini hep birlikte bertaraf eden, bir demokrasi dersi veren Türkiye'nin bu kadar ciddi sorunları varken, yeniden sistem tartışmalarına sürüklenmesini iyi niyetli bulmuyoruz. Biz, parlamenter demokrasiye olan inancımız

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Kısa süre önce menfur bir darbe girişimini hep birlikte bertaraf eden, bir demokrasi dersi veren Türkiye'nin bu kadar ciddi sorunları varken, yeniden sistem tartışmalarına sürüklenmesini iyi niyetli bulmuyoruz. Biz, parlamenter demokrasiye olan inancımızdan ve güvenimizden bir şey kaybetmedik." değerlendirmesinde bulundu.

Böke, yaptığı yazılı açıklamada, Ağustos 2016 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerinin Merkez Bankasınca açıkladığını hatırlattı.

Ödemeler dengesinde yaşanan gelişmelerin, ekonominin geneline dair tüm sorunların adeta bir özeti niteliğinde olduğunu ifade eden Böke, cari işlemler açığının ağustosta beklentileri aşarak, 1,8 milyar dolar olduğunu aktardı.

Petrol fiyatlarında tarihi düşüşler yaşandığı dönemde, Türkiye'nin bu avantajı kullanamadığını ileri süren Böke, açıklanan verilerin, cari açığın finansmanının kalitesinde ciddi bozulmaların süregeldiğine işaret ettiğini savundu. Böke, geçen yıl ocak-ağustos döneminde doğrudan yabancı yatırım girişleri 12,5 milyar dolarken, bu yılın aynı döneminde 5,9 milyar dolara gerilediğini öne sürdü.

Böke, finansmanda kalitenin bozulmasıyla, bankacılık sektörünün de gelecek dönemde zorluklar yaşayabileceğini savunarak, "Bankaların borçlanma kapasitesi azalmış durumda. Mevduat gücü yeterli olmayan bankaların dış finansman erişimi de sınırlanmaya başlarsa, ekonominin kredi kanalları tıkanabilir. Bu somut gerçekleri görüp çare üretmek yerine iyi niyet belgeleriyle hayal satmayı kendine görev edinmiş olan iktidarı bir kez daha uyarıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ödemeler dengesi ve vatandaşın sıkıntılarının ortaya koyduğu gerçekler gözardı edilerek iş yapılmaya devam edilirse, gelecek yıllarda borç sarmalına girmiş vatandaşın da özel sektör yatırımlarının da zora gireceğini öne süren Böke, şunları kaydetti:

"İktidarın görevi, Türkiye'yi gerginliklere sürüklemek değil, ülkeyi normalleştirecek, güven artırıcı siyasi adımları atmak ve ekonomide yeni çıkmazlara engel olmaktır. Kısa süre önce menfur bir darbe girişimini hep birlikte bertaraf eden, bir demokrasi dersi veren Türkiye'nin, mevcut durumda bu kadar ciddi sorunları varken, yeniden sistem tartışmalarına sürüklenmesini iyi niyetli bulmuyoruz. Biz, parlamenter demokrasiye olan inancımızdan ve güvenimizden bir şey kaybetmedik. Tam tersine darbelerin panzehiri de AKP'nin Türkiye'ye kendi ikbali için dayattığı kutuplaştırıcı tutumun çaresi de güçler ayrılığı ilkesini tam uygulayan, daha güçlü bir parlamenter demokrasiden başka bir şey değildir."

Böke, OHAL ilan ederek, kendi eksiklik ve yetersizliklerini başkalarının üzerine yükleyerek ve sistem tartışmalarını körükleyerek güven inşa edilemeyeceğini, kaybolan güven ve istikrarsızlık ortamının, ekonomiyi ve vatandaşı çıkmaza sürüklemesi durumunda bunun vebalinin iktidarda olacağını iddia etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :