CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl:

"MYK'da alınan kararla bugün itibarıyla olağan kongre sürecini başlatmış bulunuyoruz. Bu sürecin tamamlanmasının hemen akabinde Parti Meclisimiz 36. Olağan Kurultay'ın tarihini belirleyecek"- "Bizim zaten bu yıl içinde olan kongrelerimizi yapma zorunluluğ

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, tüzük gereği CHP'de olağan kurultayların 2 yılda bir yapıldığını hatırlatarak, "Merkez Yönetim Kurulunda (MYK) alınan kararla bugün itibarıyla olağan kongre sürecini başlatmış bulunuyoruz. Bu sürecin tamamlanmasının hemen akabinde Parti Meclisimiz 36. Olağan Kurultay'ın tarihini belirleyecek." dedi.

Bingöl, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, CHP'nin 35. Olağan Kurultayı'nın 16-17 Ocak 2016'da yapıldığını anımsattı.

Parti tüzüğünün amir hükmünün 2 yılda bir olağan kongre ve kurultayın yapılmasını emrettiğini belirten Bingöl, bu yıl içerisinde, CHP'nin olağan kongre takviminin işletilmesi ve ardından Parti Meclisinin (PM) belirleyeceği bir tarihte 36. Olağan Kurultay'ın yapılmasını değerlendirdiklerini söyledi. Bingöl, şunları kaydetti:

"MYK'da alınan kararla, bugün itibarıyla olağan kongre sürecini başlatmış bulunuyoruz. Takvimimiz oldukça geniş bir zaman dilimini kapsıyor. Bizim kongrelerimiz sadece ilçe ve il kongreleriyle sınırlı olmayıp, başlangıcından itibaren bir dizi iş ve işleyişi gerektiren bir kongre süreci. O açıdan bugünden itibaren olağan kongre takvimimiz başlatılmıştır. Bundan önce yaptığımız üç toplantıda da çok büyük bir ağırlıkla milletvekillerimizin, Parti Meclisi üyelerimizin ve il başkanlarımızın ortak kararı da açıklamaları da 'olağan kongre sürecinin başlatılması' yönündeydi. Bu değerlendirmelerin ışığında bugünkü toplantıda kararı aldık ve olağan kongre sürecini başlatıyoruz. Ardından da bu sürecin tamamlanmasının hemen akabinde Parti Meclisimiz 36. Olağan Kurultay'ın tarihini belirleyecek."

Bingöl, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Olağanüstü kurultay talepleri var, bunları nasıl karşılıyorsunuz?" sorusuna Bingöl, "Bizim zaten bu yıl içinde olan kongrelerimizi yapma zorunluluğumuz var, tüzüğümüz bunu emrediyor. Dolayısıyla böyle bir takvim önümüzdeyken, dönüp bir olağanüstü kurultay tartışmasını başlatmak doğru değil. Kaldı ki örgütlerimizin çok büyük bir kesimi bu konuda olağan kongre takviminin başlatılması talepleriyle bize geliyorlar." yanıtını verdi.

- "Zaman aralığını geniş tuttuk"

Örgütlerde yenilenmesi gereken yapıların olduğunu ifade eden Bingöl, "Böyle bir şey söz konusu değil ama olağanüstü kurultay yapsak dahi yıl içinde ikinci bir olağan kongre takvimini başlatmak zorundayız. Düşünün birkaç ay arayla iki kurultay yapılacak. Bu, asla gerçekçi değil. Olağanüstü kurultay bizim gündemimizde yok. Biz bugün olağan kongre takvimimizi başlattık. Bunu da çok sağlıklı bir şekilde yürütüp, kurultayımızı gerçekleştireceğiz." dedi.

İlçe kongrelerini başlatmadan önce bir dizi işlemin gerçekleştirileceğini, bu kapsamda üye listelerinin, seçmen kütüklerindeki adreslere göre güncelleneceğini anlatan Bingöl, üye listelerinin örgütlere gönderilmesi ve askı süreci ile il ve ilçelere yapılan itirazın ardından kongreleri gerçekleştireceklerini kaydetti.

Bingöl, resmi ve dini bayramlar ile yaz dönemini göz önüne alarak planlama yaptıklarını, üyelerin, örgütlerin sağlıklı bir kongre süreci geçirmeleri için zaman aralığını geniş tuttuklarını söyledi.

- "Kongreler kasım ayına sarkabilir"

"Kongre süreci bu yıl biter mi?" sorusu üzerine Bingöl, ilçe ve il kongrelerinin ekim, hatta kasım ayına kadar sarkabileceğini ifade etti.

"Cumartesi günü yapılan il başkanları toplantısında, bazı il başkanlarının 'sizin istifanızı istediğine' yönelik haberler çıktı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Bingöl, "Bu, bizim aile içinde yaşanmış bir olay. Bazı il başkanları değil, sadece bir il başkanının, bir bireysel meseleyi gündeme getirerek yapmış olduğu bir açıklama. Onun dışında hiçbir il başkanımız bu doğrultuda açıklama yapmamıştır. Aksine farklı birtakım açıklamalarla o konunun doğru olmadığını ifade etmişlerdir." yanıtını verdi.

Bazı internet sitelerinin konuyu saptırdığını savunan Bingöl, bu anlamsız tartışmayı büyütmenin partiye bir yarar getirmeyeceğini bildiğinden, konuyu gündeme getirmediğini söyledi.

"Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın 2019'daki seçimlerde cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusunda açıklamaları var. Bunu CHP nasıl değerlendiriyor?" sorusunu Bingöl, "Bizim partimizde arkadaşlarımız zaman zaman kendi düşüncelerini kamuoyuyla paylaşıyorlar. O da Sayın Baykal'ın kişisel görüşüdür. Bunları yetkili kurullarımızda değerlendiriyoruz. Bizim şu anda önümüzdeki en önemli mesele, Türkiye'deki rejim değişikliği." diye yanıtladı.

- "Önceliğimiz kongre sürecini başlatmak"

Bingöl, "Tüzük ve program kurultayının olup olmayacağı" sorusuna, "Kongreler ve kurultay bizim önceliğimiz ama elbette program ve tüzükle ilgili ilerleyen günlerde ne tür bir ihtiyaç söz konusuysa, ne tür düzenlemeler yapılması icap ediyorsa onlarla ilgili düzenlemeler yapılır, kararlar alınır. Şu anda önceliğimiz örgütlerimizin talebi doğrultusunda kongre sürecini başlatmak." yanıtını verdi.

CHP'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) ne zaman başvuracağının sorulduğu Bingöl, "Arkadaşlarımız çalışıyor. Hukukçu arkadaşlarımız, konunun uzmanları bu konuyu enine boyuna değerlendiriyorlar. Çok sağlıklı bir başvuru gerçekleşecek. Onu da zaman içinde paylaşacağız." dedi.

- 35. Olağan Kurultay Ocak 2016'da yapılmıştı

CHP'nin, 35. Olağan Kurultayı, 16-17 Ocak 2016 tarihlerinde yapılmış, kurultayın ilk gününde genel başkan seçilmiş, ikinci gününde ise PM üyeleri belirlenmişti.

Kurultayda tek aday olan Kılıçdaroğlu, bin 238 delegenin kullandığı 990 geçerli oyun tamamını alarak yeniden partinin genel başkanı olmuştu.

Öte yandan, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise adaylık için gerekli delege imzasına ulaşamamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :