CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya:

"Önerilen bin 300 liralık asgari ücret, TÜİK tarafından açıklanan açlık sınırının da altında yer almaktadır. 2016 yılında belirlenecek asgari ücret, alın teri döken işçilerimizin emeğinin karşılığı olarak bin 500 liranın altında olmamalı"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, "Önerilen bin 300 liralık asgari ücret, TÜİK tarafından açıklanan açlık sınırının altında yer almaktadır. 2016 yılında belirlenecek asgari ücret, alın teri döken işçilerimizin emeğinin karşılığı olarak bin 500 liranın altında olmamalı" değerlendirmesinde bulundu.

Akkaya, yaptığı yazılı açıklamada, yarın toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, milyonlarca işçi ve ailesinin geleceğini belirlemek için görüşmelere başlayacağını anımsattı.

Türkiye'de asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlarca işçinin, açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiğini ileri süren Akkaya, 7 Haziran seçimlerinde, CHP'nin net bin 500 lira asgari ücret vaadini işverenlere şikayet eden AK Parti'nin, "asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılacağı" vaadinde bulunduğuna dikkati çekti.

Asgari ücretteki artışın işverene getireceği ek maliyet yükünün, yeni sigorta teşvikleri olarak işçiye, emekçiye yüklenmemesi gerektiğini ifade eden Akkaya, 5510 Sayılı Kanun gereğince sigorta primlerinden yapılacak her indirimin, işçinin emekliliğinde düşük aylığına neden olacak bir etki yaratacağını öne sürdü.

-"Ücret, meslek ve bölgeler için farklı belirlenmemeli"

Asgari ücrette adil bir vergi sistemi düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Akkaya, asgari ücretin her yıl, yılın birinci ve ikinci altı ayları için ayrı ayrı belirlenmesi gerektiğini, bu uygulama sürdürülmediği takdirde asgari ücrette kayda değer reel bir artışın yaşanmayacağını kaydetti.

Siyasi iktidarın, asgari ücreti çeşitli meslek veya bölgeler için farklı belirlemeye yönelik bir tavır içine girmemesi gerektiğini belirten Akkaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Önerilen bin 300 liralık asgari ücret, TÜİK tarafından Ekim 2015 tarihi itibariyle 4 kişilik bir aile için, açıklanan bin 379 liralık açlık sınırının altında yer almaktadır. 2016 yılında belirlenecek asgari ücret; alın teri döken işçilerimizin emeğinin karşılığı olarak bin 500 TL'nin altında olmamalı, asgari ücretin yükü işçiye, emekçiye yıkılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki gerçek adalet ve kalkınma ancak yaratılanın eşit bölüşülmesiyle gerçekleşebilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı