CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba'ya "iftira" suçundan ceza

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba'ya "iftira" suçundan ceza

Etiler'deki eski polis okulunun arazisiyle ilgili düzenlenen basın toplantısında kullandığı ifadelerle iş adamı Yassen Abdullah A. Kadı'ya iftira attığı iddiasıyla yargılanan Ağbaba, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı- Cezanın hükmünün açıklanmasını 5 yıllı

İSTANBUL (AA) - Etiler'deki eski polis okulunun arazisiyle ilgili düzenlenen basın toplantısında kullandığı ifadelerle iş adamı Yassen Abdullah A. Kadı'ya iftira atıp hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın "iftira" suçundan aldığı 10 aylık hapis cezası hükmünün açıklanması, 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakıldı.

İstanbul 54. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki 7. duruşmaya, sanık Veli Ağbaba katılmazken tarafları avukatları temsil etti.

Duruşmada, Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Ceza İstinabe Tebligat Bürosu'na gönderilen yazıya cevap verildiği belirtilerek, yazıda, "Yassen Abdullah A. Kadı'nın 12 Ekim 2001'de ABD Hazine Bakanlığı'nca listeye alındığı, 26 Kasım 2014 tarihine dek listede kaldığı, bu süre içerisinde özel olarak belirlenmiş küresel terörist olarak nitelendirildiği" ifadelerinin yer aldığı kaydedildi.

Söz alan müdahil A. Kadı'nın avukatı Kübra Ganbari, "Konumuz ABD Hazine Bakanlığı'nın listesi değildir. Devletimizce o listeden çıkarıldığı halde hakaret kastıyla sözler sarf edilmiştir. Şikayetçiyiz, sanık cezalandırılsın." dedi.

Sanık Ağbaba'nın avukatı Ayça Lütfiye Akpek ise gelen belgenin savunmalarını doğruladığını belirterek, "Hakaret kastı yoktur. Açıklamanın yapıldığı tarihte halen ABD listesinde yer almaktadır. Müvekkilimin beraatine karar verilsin." diye konuştu.

- Mahkemenin kararı

Kararını açıklayan mahkeme, sanık Ağbaba'nın "iftira" suçundan, suçun işleniş biçimi, kullanılan araç, işlendiği zaman ve yer, suç konusunun önemi, meydana gelen zarar ve kastın ağırlığı ile amacı göz önüne alarak bir yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

Mahkeme, Ağbaba'nın adli sicil kaydının temiz oluşu, sosyal ilişkileri, yargılamada gözlemlenen davranışları ve cezanın sanığın üzerindeki olası etkilerinin bir arada değerlendirildiğini belirterek, 1/6 oranında indirim uyguladığı cezanın 10 ay hapis cezasına düşürülmesini kararlaştırdı.

Sanık Veli Ağbaba'nın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması, kişilik özellikleri, duruşmadaki davranışlarına göre yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varıldığını ve hükmün geri bırakılmasının talep edildiğini bildiren mahkeme, 10 aylık hapis cezası hükmünün açıklanmasını 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bıraktı.

Mahkeme, "hakaret" suçundan ise Ağbaba'nın, atılı eylemin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraatine hükmetti.

- Savcılık fezlekesi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığı'na gönderilen fezlekede, Yassen Abdullah A. Kadı'nın avukatı Mustafa Doğan İnal tarafından 22 Ekim 2014'de başsavcılığa şikayet dilekçesi sunulduğu belirtilerek, dilekçede, "Veli Ağbaba'nın 17 Ekim 2014'de yaptığı bir basın açıklaması sırasında A. Kadı'nın kişilik haklarına hakaret ettiği ve bu kişiye iftirada bulunduğunun" iddia edildiği aktarılıyor.

Dilekçede Ağbaba'nın, "Küresel terörist El Kadı ile AVM pazarlığına girildi mi?" şeklinde sözler sarf ederek iftira attığı ve hakaret ettiğinin öne sürüldüğü kaydedilen fezlekede, sunulan gazete haberlerine göre şikayet konusu toplantının Etiler’deki eski polis okulunun önünde gerçekleştiği ve haberlerde dilekçede belirtilen sözlerin söylendiğinin tespit edildiğine dikkat çekiliyor.

Fezlekede, Veli Ağbaba'nın, "bir kısım basın mensuplarının bulunduğu ortamda, alenen müştekinin adını belirterek ve 'küresel terörist El Kadı' sözlerini birçok kez kullanarak, aşağılayıcı ve zan altında bırakıcı ifadelerle hakaret ettiği gibi El Kadı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dönemin belediye başkanı Kadir Topbaş ve AK Parti yetkilileriyle hukuk dışı ilişkiler kurarak çıkar sağladığı, polis lojmanı yapılması düşünülen yeri gayrı meşru şekilde ihalesiz biçimde alarak haksız çıkar elde ettiği" yönünde ifadeler kullandığının tespit edildiği belirtiliyor.

Bu ifadelerin süreli yayınlanan gazetelerin yanında bazı internet sitelerinde de kamuoyuna duyurulduğuna dikkat çekilen fezlekede, Ağbaba'nın bu şekilde "iftira" suçunu da işlediğine dair makul suç şüphesini oluşturacak delillerin bulunduğu kanaatine varıldığı aktarılıyor.

Fezlekede, müşteki Yassen Abdullah A. Kadı'ya "alenen hakaret etmek" ve "iftirada bulunmak" eylemleri sebebiyle soruşturma açılmasının temini açısından, milletvekili Ağbaba'nın dokunulmazlığının kaldırılması talep ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :