"CHP, gelen herkese, 'büyü yapılmış' diyen falcılar gibi davranıyor"

"CHP, gelen herkese, 'büyü yapılmış' diyen falcılar gibi davranıyor"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:"Falcılar, büyücüler vardır; onlara kim giderse herkese, 'büyü yapılmış' derler. CHP'nin de hangi konu gelirse gelsin, aynı itirazı klasik olarak ortaya koyan bir yaklaşımı var. Hangi anayasa değişikliği yapılmaya kal

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Falcılar, büyücüler vardır; onlara kim giderse herkese, 'büyü yapılmış' derler. CHP'nin de hangi konu gelirse gelsin, aynı itirazı klasik olarak ortaya koyan bir yaklaşımı var. Hangi anayasa değişikliği yapılmaya kalkılsa bunun rejim değişikliği olduğunu iddia ediyor." dedi.

Şentop, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti milletvekillerinin Anayasa değişiklik teklifinin birinci turunda, teklif sunulurken attıkları imzanın arkasında durduklarını, MHP'li milletvekillerinin de oylarını önceden açıklayanlar hariç teklifi desteklediklerini belirtti.

"Anayasayı değiştirecek çoğunluk bu teklifin arkasında var, birinci tur bunu ortaya koydu." diyen Şentop, yapılan 19 oylamanın hepsinde de maddelerin 330'un üzerinde oy aldığını anımsattı. Şentop, ikinci turda görüşme yapılmayacağını, sadece maddelerle ilgili önergelerin ele alınacağını ifade ederek, birinci turun 7 gün sürdüğünü, ikinci turun da 3-4 gün sürmesini beklediklerini dile getirdi.

Şentop, birinci turdaki tablonun ikinci turda da devam edeceğini düşündüğünü söyledi.

CHP'nin teklife ilişkin eleştirilerinde tutarlılık bulmanın zor olduğunu vurgulayan Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"CHP'li bir milletvekili, aynı konuşması içerisinde önce 'AK Parti'li vekiller bunu görmeden imzaladı' diyor, sonra da 'bu metin AK Parti'nin 2012'de hazırladığı, Anayasa Uzlaşma Komisyonuna verdiği metinle tıpatıp aynı' diyor. Doğru, bu Anayasa değişiklik teklifi, AK Parti'nin 2012'de hazırladığı metnin yüzde 95 aynısı. Aradaki fark ise şu: 2012'de verdiğimiz metin, yeni ve tam bir Anayasa metni idi ve o metni MHP de CHP de biliyor. Biz de CHP'nin, MHP'nin metnini biliyoruz. Bu Anayasa değişiklik teklifi için, o metnin içerisinden sadece hükümet sistemi ile ilgili olan kısım alınmıştır. Bazı değişiklikler, düzeltmeler, farklılıklar var. Bunlar da MHP ile birlikte yapılan çalışmalarla ortaya çıktı. Bütün milletvekillerimiz, bu teklifin ne içerdiğini biliyor. Yani bu metin, milletvekillerimizin bilmediği bir metin değil, 5 yıldır ezbere bildiği ve bütün çalışmalarında da kullandığı, anlattığı bir metin."

Mustafa Şentop, bu anayasa değişiklik çalışmasının AK Parti milletvekillerinin sadece imza atarak destek verdiği bir çalışma olmadığını, 5 yıldır noktasına, virgülüne kadar okudukları, bildikleri, sahada anlattıkları bir çalışma olduğunun altını çizdi.

-"Kategorik muhalefet"

Muhalefetin, tartışmalara katkı veren tablo içerisinde olmadığını, gerçeklikten kopuk kategorik muhalefet yürüttüğünü ifade eden Şentop, şöyle konuştu:

"Muhalefet, AK Parti'nin getirdiği bir teklif olması hasebiyle karşı. Metnin içeriğini çok fazla önemsediklerini düşünmüyorum. Sürekli olarak, 'rejim değişikliği, Anayasanın değişmez maddelerine aykırılık' diyorlar. Bu, CHP'nin geleneği haline dönüşmüş. 12 Eylül 2010'da referanduma sunulan anayasa değişikliği için Anayasa Mahkemesine verdikleri dilekçede de CHP aynı şeyi iddia ediyordu. O zamanki Anayasa değişikliği için de 'bu rejim değişikliğidir, Anayasanın değişmez maddelerine aykırıdır.' diyordu. 2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ile ilgili Anayasa değişikliğinde de aynı itirazı yaptı CHP.

Falcılar, büyücüler vardır; kendilerine gelen ve rahatsızlıklarını anlatan insanlara, 'size büyü yapılmış' derler. Başkası gelir, rahatsızlığını söyler ona da 'büyü yapılmış' derler. Hangi konu, sorun gelirse gelsin, aynı itirazı klasik olarak ortaya koyan bir yaklaşımı var CHP'nin. Hangi anayasa değişikliği yapılmaya kalkılsa, bunun rejim değişikliği olduğunu iddia ediyor. Doğru itiraz yöneltilmediği için de bu itirazın kıymeti, değeri kalmıyor. Sürekli doğruları söylemeyen, yalan söyleyen bir insan evinde gerçekten yangın çıktığını da komşularına anlatamamış, kimse inanmamış, ona benziyor. Rejim değişikliği ve Anayasanın değişmez maddelerine aykırılık iddiası, CHP'nin küçük büyük her türlü kanun düzenlemesinde, anayasa değişikliğinde itiraz olarak ortaya koyduğu tez olduğu için, hem gücünü hem de inandırıcılığını kaybetmiştir. CHP'nin bu itirazlarında samimi olmadığını da düşünüyorum. Konuyu dramatik hale getirmek ve çok aşırı abartma ile milletin önüne koymak istiyorlar."

Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, HDP'nin de görüşmelerde CHP ile birlikte hareket ettiğine işaret etti.

Bu teklife karşı çıkanların, Türkiye'nin menfaatini ve yararını düşünen odaklar olmadığını dile getiren Şentop, "Yabancı devletlerden tutun, uluslararası bazı şirketlere, terör örgütlerine varıncaya kadar hepsi bu teklifin karşısında duruyor. Bunlar Türkiye'nin, milletin yararına iş yapmayan yapılar. Bunlarla beraber aynı cephede ve aynı dili kullanarak muhalefet yapmanın sakıncalı olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Şentop, bu tutumun gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Elbette muhalefet yapılabilir ama Türkiye'de birtakım fay hatlarını kurcalayarak muhalefet yapmanın siyasi partilere, bu ülkenin menfaatini düşünen insanlara faydası olmaz." dedi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :