CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

"Buğday üreticisinin yüzü gülmüyor; üretim de fiyat da düşük"

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, buğday üreticisinin yüzü gülmediğini; üretimin de fiyatların da düşük olduğunu savundu.

Sarıbal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de sulama yatırımlarının yetersiz olduğunu, hububat üretiminin "kuru tarım" metoduyla yapıldığını kaydetti.

Bu durumda rekoltenin tamamen iklim şartlarına bağımlı olduğunu ifade eden Sarıbal, üretimde yıldan yıla büyük dalgalanmalar görüldüğünü dile getirdi.

Geçen yıl iklim şartları uygun olduğu için 22,6 milyon tona yükselen buğday üretiminin bu yıl 20,5 milyon tona gerilediğini belirten Sarıbal, Türkiye'nin, AK Parti döneminde 40 milyon tona yakın buğday ithal ettiğini ve buna 11 milyar dolar ödendiğini söyledi.

Ekmeklik buğdayın alım fiyatının ton başına 910 lira olarak açıklandığını; 2015 yılı için fiyat 862 lira olarak belirlendiğini kaydeden Sarıbal, "Buğday alım fiyatındaki artış oranı yüzde 5,6'da kaldı, oysa enflasyon oranı (TÜFE) yüzde 7,7 dolayındadır." diye konuştu.

Buğdaya verilen ton başına 50 TL destekleme priminde tam 8 yıldır artış yapılmadığını söyleyen Sarıbal, "Buğday üreticisinin yüzü gülmüyor; üretim de fiyat da düşük." dedi.

-Sorular

Atatürk Havalimanında meydana gelen bombalı saldırıyla ilgili bir soru üzerine Sarıbal, "MİT'in açık şekilde Suruç'tan bugüne kadar yetersiz, acizlik içinde olduğunu düşünüyoruz. Bu ülkenin temel sorunu devletleşmiş AKP ve onu idare eden kaçak sarayda oturan vatandaştır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mavi Marmara ile ilgili açıklamalarına ilişkin bir soru üzerine de Sarıbal, "Biz bunların bütününün altında bir başka aklın, mecranın olduğunu görüyoruz. Gündem yaratma, siyaset alanı yaratma meselesidir. Cumhurbaşkanı'nın söylediğinin bir anlamı yok. O da kendi söylediğine inanmıyor." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :