CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

"Çiftçiler bilgi ve parasal desteklerle yerel tohum üretimi için teşvik edilmelidir"

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, tarımsal üretimde yerel tohumun önemine işaret ederek, "Çiftçiler bilgi ve parasal desteklerle yerel tohum üretimi için teşvik edilmelidir." dedi.

Sarıbal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, gıda zincirinin en önemli halkası olan tohum piyasasının, çok uluslu şirketlerin tekeline bırakıldığını savundu.

Yanlış tarım politikalarıyla yerli tohumun önünün kapatıldığını ileri süren Sarıbal, yabancı şirketlerin ya doğrudan ya da ortaklık yöntemiyle piyasaya girerek, ülkedeki tohum sektöründe hegemonya kurduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2002 yılında tohum ithalatının 55 milyon dolar olduğunu, 2016 yılında ise bu rakamın 202 milyon dolara ulaştığını belirten Sarıbal, tohum pazarında kazananın hep yabancı şirketler olduğunu dile getirdi.

Tarımda, yerel tohumu destekleyen bir anlayışın hakim olması gerektiğini belirten Sarıbal, "Sertifikalı tohumlar yerine yerel tohumların ıslahına geçilmesi gerekiyor. Çiftçiler bilgi ve parasal desteklerle yerel tohum üretimi için teşvik edilmelidir. Bizim köylülüğe dayanan teknolojilere ihtiyacımız bulunmaktadır, şirket biyoteknolojilerine değil." diye konuştu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :