CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

"Siyasal iktidar bu ülkede dini referansla bir siyasal İslam modelini yaşamın her alanına yerleştirmek istiyor. Bugün helal gıda, dün nikahın müftülüklere yönlendirilmesi, ülkede dayatmacı bir değişimi görüyoruz"

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Siyasal iktidar bu ülkede dini referansla bir siyasal İslam modelini yaşamın her alanına yerleştirmek istiyor. Bugün helal gıda, dün nikahın müftülüklere yönlendirilmesi, ülkede dayatmacı bir değişimi görüyoruz." dedi.

Sarıbal, Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ile TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Helal Akreditasyon Kurumunun kurulmasına ilişkin kanun tasarısının Meclisin ilgili komisyonunun gündeminde olduğunu hatırlatan Sarıbal, bunun helal gıda tartışmalarını beraberinde getireceğine işaret etti.

Sarıbal, "Siyasal iktidar bu ülkede dini referansla bir siyasal İslam modelini yaşamın her alanına yerleştirmek istiyor. Bugün helal gıda, dün nikahın müftülüklere yönlendirilmesi, ülkede dayatmacı bir değişimi görüyoruz. Kafalarındaki ideolojiyi parça parça hayata geçiriyorlar." ifadesini kullandı.

Bursa Uludağ Üniversitesinde bir cemaat mensubunun "Gençlerle Buluşma" adı altında yarın etkinlik düzenleyeceğini belirten ve etkinliğe ilişkin afişleri basın mensuplarına gösteren Sarıbal, buna izin veren Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay'ı Uludağ Üniversitesini laik ve bilimsel eğitimden uzaklaştırmakla suçladı.

Sarıbal, "Uludağ Üniversitesi rektörünün uygulamalarını artık yeter diyoruz. İstifa edin ve bu üniversiteyi bu kadar dini referansa yönlendirmeyin" dedi.

Basın toplantısında AK Parti iktidarının tarım politikalarını da eleştiren Sarıbal, Türkiye'de gıda egemenliğinin ulus ötesi şirketlere teslim edildiğini savundu.

Uygulanan tarım programlarının küçük işletmeleri tasfiye ettiğini, ithalatın üretimi teslim aldığını iddia eden Sarıbal, "Dünyanın neresinde hangi iktidar, 'milli' politika diyerek, kendi halkını açlığa ve yoksulluğa mahkum eder" ifadesini kullandı.

-"Yerli üreticinin desteklenmesi lazım"

Purçu da Türkiye'nin gıda üretiminin giderek azaldığına dikkati çekerek, gıda ile ilgili ciddi önlemler alınması gerektiğini bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iktidat teorilerine aykırı bir politika izlediğini savunan Purçu, "Bakanlığın çalışmalarını yeterli bulmuyorum. İçerde üretim açığınızı ithalatla karşılayamazsınız. Yerli üreticiyi desteklemeniz lazım." diye konuştu.

Bir gazetecinin sorusu üzerine, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Torba Kanun Tasarısının görüşmeleri sırasında Maliye Bakanı Naci Ağbal ve AK Parti milletvekilleriyle arasında geçen gerginliği de anlatan Sarıbal, iktidar mensuplarının eleştiriye tahammül edemediğini ileri sürdü.

Sarıbal, "Büyük bir tartışma meselesi değil ama onların söyleyeceği bir lafa bizim söyleceğimiz on laf vardır." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :