CHP Bursa Milletvekili İrgil:

CHP Bursa Milletvekili İrgil:

"Yardımcı doçentliğin kaldırılmasını öngören kanun teklifi, akademinin sorunlarına ilaç ve çare olmayacak. Maalesef birkaç yıl içerisinde yeniden bunu da değiştirmek için önümüze yeni bir tasarı gelecek"

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, yardımcı doçentliğin kaldırılmasını öngören kanun teklifinin akademinin sorunlarına ilaç ve çare olmayacağını belirterek, "Maalesef birkaç yıl içerisinde yeniden bunu da değiştirmek için önümüze yeni bir tasarı gelecek." dedi.

İrgil, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, "yardımcı doçentlik" kadrosu yerine "doktor öğretim görevlisi" kadrosunun ihdas edilmesini öngören kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldüğünü anımsattı.

Teklifin içeriğine ilişkin bilgiler veren İrgil, "Yardımcı doçentlik kadrosunda bulunan arkadaşların ne özlük hakları açısından ne de devamlı çalışabilmelerine dönük kadro yapısı açısından yeni bir reform getiren bir teklif değil bu." değerlendirmesinde bulundu.

Doçentlikte sözlü sınavlardaki niteliğin ortadan kalktığını ve daha subjektif değerlendirmelerin yapılması nedeniyle birtakım mağduriyetlerin yaşandığını ileri süren İrgil, bu anlamda birçok yardımcı doçentin şu anda haksızlığa uğradığını belirtti.

Kanun teklif ile üniversitelerde kadrolaşma açısından rektörlere büyük bir yetkinin verildiğini de öne süren İrgil, bu kadrolaşma sürecine itirazda bulunduklarını aktardı.

Bu teklif Mecliste kabul edildiği takdirde, binlerce kişinin, yasa yoluyla doğrudan doçent yapılmış olacağını savunan İrgil, belki de dünyada ilk kez böyle bir olayın yaşanacağını vurguladı.

Ceyhun İrgil, "Bu teklif, akademinin sorunlarına ilaç ve çare olmayacak. Maalesef birkaç yıl içerisinde yeniden bunu da değiştirmek için önümüze yeni bir tasarı gelecek." diye konuştu.

- Sorular

Çocuklara yönelik suçlarla mücadele kapsamında "Kimyasal hadımın" gündemde olduğu anımsatılarak, buna ilişkin değerlendirmesi sorulan İrgil, kimyasal hadımın dünyada tartışıldığını ve bazı ülkelerde de uygulandığını hatırlatarak ayrıca zihinsel bir hadıma ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

İrgil, toplumsal olarak belli bir eğitim düzeyini sağlamadan, farkındalık ve bilinç yaratmadan çocuklara yönelik tacizin önlenemeyeceğini kaydetti.

Zina konusundaki tartışmalara da değinen ve bu tür konuları yasalar yoluyla düzenlemenin dünyanın her yerinde sorun yarattığını anlatan İrgil, "İnsanların özel ve kişisel hayatlarına, yatak odalarına dönük konuların Meclis veya yasa eliyle düzenlenmesinin hayatla bağdaşır bir yanı yok. Bu yüzden toplumu bu konuda daha çok bilinçlendirmek ve toplumda farkındalık yaratmak lazım. Yoksa yasayla bunları sağlayamazsınız." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :