CHP Bursa Milletvekili İrgil:

CHP Bursa Milletvekili İrgil:

"Müftülüklere evlendirme makamı olarak resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi, laik medeni kanundan vazgeçiştir"

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, "Müftülüklere evlendirme makamı olarak resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi, laik medeni kanundan vazgeçiştir." dedi.

İrgil, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AK Parti iktidarı döneminde kadınların kazanımlarında bilinçli ya da bilinçsiz şekilde kayıpların yaşandığını savundu.

Bunlardan bir tanesinin de müftülere nikah kıyma yetkisi verecek yasa tasarısının olduğunu öne süren İrgil, "Bu durum kamuoyuna yansıtılış açısından önemsiz ya da bir detay olarak görünebilir ama son yıllardaki rakamlara bakıldığında kadınla ilgili tasarrufların somut sonuçlarını görebilmekteyiz. 2016 yılında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı 261 ve bu kadınların 4'de biri boşanmak istedikleri için öldürüldü. Bu cinayetlerin yüzde 13 sokak ve AVM'lerde yani halkın gözü önünde işlenmiş. 417 kız çocuğu cinsel istismara maruz kaldı." dedi.

İrgil, kadının birçok sorununun bulunduğunu ve müftünün kıyacağı nikahın yaşanan sorunlardan önemli olmaması gerektiğini söyledi.

Ceyhun İrgil, "Müftülüklere evlendirme makamı olarak resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi, laik medeni kanundan vazgeçiştir. Yapılmak istenen değişiklik kamu hizmetinin sadece bir inanca yönelik düzenlenmesi nedeniyle laiklik ilkesine aykırıdır. Bu tasarının yasalaşması son yıllarda her açıdan ayrıştırılan toplumun nikah üzerinden bölünmesine yok açacaktır." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :