CHP Bursa Milletvekili İrgil:

CHP Bursa Milletvekili İrgil:

"Son 10 yılda, çocuk istismarı davaları yüzde 700 arttı, istismar sayısı ise resmi olan ve olmayan rakamlara göre 300 bini geçti"

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, "Son 10 yılda, çocuk istismarı davaları yüzde 700 arttı, istismar sayısı ise resmi olan ve olmayan rakamlara göre 300 bini geçti." dedi.

İrgil, düzenlediği basın toplantısında, TBMM'de daimi Çocuk Hakkı İzleme Komitesi kurulmasına dair kanun teklifi verdiğini anımsattı.

Önceki gün 9 yaşındaki yetim bir çocuğun yatılı kaldığı Kur'an kursunda istismara uğradığının ortaya çıktığını belirten İrgil, "Çocuğun, 'gidecek başka bir yerim yoktu' ifadesi, en az olayın kendisi kadar yaralayıcıydı. Ne yazık ki çocuk istismarı Türkiye'nin kanayan yarası." dedi.

İrgil, basına ve adli kurumlara yansıyan rakamlara göre, geçen ay 17 olmak üzere, son bir yılda yaklaşık 400 çocuğun istismara uğradığını bildirdi.

Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneğinin hazırladığı 2016 çocuk istismarına yönelik rapora göre, tecavüzlerin yüzde 5'i ortaya çıkarken yüzde 95'inin gizli kaldığını savunan İrgil, "Son 10 yılda, çocuk istismarı davaları yüzde 700 arttı. İstismar sayısı ise resmi olan ve olmayan rakamlara göre 300 bini geçti." ifadesini kullandı.

Ceyhun İrgil, 2008'de TBMM'de Çocuk Hakları İzleme Komitesi oluşturulması ile 2012'de kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu ile çocuk hakları alanında kamu denetçisinin görevlendirilmiş olmasının, pozitif adımlar olsa da çocuk hakları izleme ve geliştirilmesi yönünde yeterli olmadığına işaret etti.

TBMM Sağlık, Aile ve Sosyal İşler Komisyonu'nun gayri resmi alt komitesi olarak çalışan TBMM Çocuk Hakları Komitesinin kendi bütçesi ve kaynaklarının bulunmadığını belirten İrgil, çocuk hakları ekseninde çalışacak daimi ihtisas komisyonunun çok daha güçlü olacağını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :