CHP Bursa Milletvekili Aydın:

CHP Bursa Milletvekili Aydın:

"AKP'nin o çok parlattığı sağlık sistemi çöktü ve nefes alamıyor"

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, "AKP'nin o çok parlattığı sağlık sistemi çöktü ve nefes alamıyor." dedi.

Aydın, CHP Sağlık Komisyonu üyeleriyle Mecliste düzenlediği basın toplantısında, komisyonun üçüncü çalıştayını hafta sonu Samsun'da düzenlediğini belirtti.

Bu yolla sorunları yakından ve yerinden tespit etme imkanı bulduklarına değinen Aydın, "Ortaya çıkan tabloyu tek satırla özetleyeyim; AKP'nin o çok parlattığı sağlık sistemi çöktü ve nefes alamıyor. Yeni uygulamalar çökmüş sistemi daha soluksuz bırakıyor." diye konuştu.

Hekim, hasta, eczacı ve sağlık çalışanlarının mağdur olduğunu savunan Aydın, iktidarın bunu umursamadığını ve popülist uygulamaların peşinde olduğunu bildirdi.

Aydın, iktidarın üslubunun doktorları hastaya hedef gösterdiğini, hekimlerin beyaz önlük giymekten korkar hale geldiğini, bir hastaya bakmanın ideal süresinin 20 dakika olmasına rağmen Türkiye'de doktorların bir hastaya ortalama 2-3 dakika ayırabildiğini öne sürdü.

Sağlıkta Dönüşüm Programının iflas ettiğini savunan Aydın, şöyle dedi:

"Ortaya çıkan tablo geleceğimiz açısından karanlık. Hükümet diyor ki 'toplum memnun'. Dünyada hiçbir sağlık sistemi tek başına memnuniyet üzerinden değerlendirilemez. Sağlık sisteminin sınandığı üç temel unsur erişilebilirlik, hakkaniyet, verimlilik ve sağlık kalite göstergeleridir. Türkiye'de kontrol altına alınamayan diyabet oranı AB ortalamasından 10 kat yüksek. Kontrol altına alınamayan hipertansiyon oranı çok fazla. Koah tanısı konusunda hastaneye yatırılma oranları OECD ortalamasından dört kat yüksek. AIDS vakalarında artış var, AB'de görülmeyen sıtma Türkiye'de yeniden görülmeye başlandı. Hani sistem kalite üretiyordu?"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :