CHP Balıkesir Milletvekili Tüm:

CHP Balıkesir Milletvekili Tüm:

"Sanayi yatırımı yapılabilecek onca alan varken, zeytinliklerin oldu bittilere getirilerek yok edilmesi ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür"

TBMM (AA) - CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, "Sanayi yatırımı yapılabilecek onca alan varken, zeytinliklerin oldu bittilere getirilerek yok edilmesi ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür." dedi.

Tüm, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında TBMM Başkanlığına sunulan, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın zeytincilikle ilgili maddelerini eleştirdi.

Tasarının yasalaşması halinde 171 milyon ağaç varlığının 125 milyonunun yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını savunan Tüm, iktidarın tasarıyı geri çekmesini talep etti.

Dünya standartlarına göre zeytinlik vasfı için bir dekar alanda en az 3, en fazla 15 zeytin ağacının bulunabileceğini, tasarının ise 15'ten az ağacın bulunduğu alanları zeytinlik olmaktan çıkardığını kaydeden Tüm, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu uluslararası standartlar bakımından ve bizim üreticimiz açısından kabul edilebilir değildir. Zeytin üreticisine yapılabilecek en büyük kötülüktür. Bizim küçük üreticimiz yıllardır uygulanan politikalar gereği dekar başına 15 ağacın altında ağaç varlığına sahiptir. Üretim verimliliği açısından da uygun olan budur. Ülkemizde sanayi yatırımı yapılabilecek onca alan varken, zeytinliklerin oldu bittilere getirilerek yok edilmesi bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür."

Zeytinciliğin Türkiye'nin uluslararası alanda rekabet edebildiği ürünlerden biri olduğunun altını çizen Tüm, üreticilerin başlattığı "Zeytin ağacıma dokunma" kampanyasını desteklediğini, şikayet ve talepleri her platformda gündeme getireceğini söyledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :