• BIST 108.489
  • Altın 151,105
  • Dolar 3,6704
  • Euro 4,3242
  • Konya 15 °C
  • Eski SÜ araştırma görevlisi  FETÖ'nün  "Adil Öksüz" korkusunu anlattı
  • FETÖ zanlısı hakim ve savcılar sık sık adliyede toplanmış
  • FETÖ Malatya'da 70 "gaybubet" evi oluşturmuş
  • Eski SÜ araştırma görevlisi  FETÖ'nün  "Adil Öksüz" korkusunu anlattı
  • FETÖ zanlısı hakim ve savcılar sık sık adliyede toplanmış
  • FETÖ Malatya'da 70 "gaybubet" evi oluşturmuş

Chai (masala) çayı ile metabolizmanızı hızlandırın

Ayşe Duran

Chai, tarçın, zencefil, karanfil, karabiber, meyan kökü, böğürtlen, hindiba, Hindistan cevizi, vanilya ve kakule gibi çeşitli baharatların karışımlarından oluşan bir Hint çayıdır. Diğer bir ismi de ‘masala çayı’ olarak da bilinmektedir. Hindistan’da çok meşhur bir çay olmakla birlikte her köşesinde de bulunmaktadır.  Chai çayı sağlığımız ve metabolizmamız için oldukça faydalı bir çaydır.

 

Özellikle kış günlerinde stresli bir iş hayatından sonra evde dinlenirken veya öğle aranızda bir fincan çhai çayınızı sütle veya sıcak su ile yapabilirsiniz. Yoğun iş temposundan dolayı halsiz kalan vücudunuzu toparlamanıza yardımcı olur ve dinçlik verir. Stresin azalmasına yardımcı olur.

 

Aynı zamanda içerisinde bulunan zencefil sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek immün sistemi güçlendirir. Soğuk havalarda vücudun daha sıcak durmasına yardımcı olur.

 

Tarçından dolayı düzenli kullanımlarda Tıp 2 diyabet hastalarının kan şekerlerinin düzenlenmesinde etkili bir çaydır.

 

Sindirim sisteminin hızlanmasına yardımcı olur. Karın şişkinliği ve adet sancılarının giderilmesinde etkili harika bir çaydır.

 

Chai Çayı Tarifi

 

Malzemeler:

*3 bardak su 
* 6-7 adet Kakule (Kakulenin içini açarak ve kabuklarıyla ilave edin)
* 2 parça küçük taze Zencefil (Zencefili rendeleyerek ya da küçük parçalar halinde ekleyin)
* 3-4 adet çubuk Tarçın 
* 4-5 adet Karanfil 
* 3-4 adet Karabiber
* 2 kaşık Siyah Çay 

*1 paket vanilya
* 3 bardak Süt (En sağlıklısı Keçi sütü)
 

Tarif:3 bardak suyu bir tencereye koyunuz. Kaynamaya yakın baharatları ve vanilyayı aktarın ve bir süre kaynatın. Bir süre kaynadıktan sonra 3 bardak sütü ilave edin ve kısık ateşte 8-10 dakika hafif kaynatmaya devam edin. Altını kapatıp 5 dk. kadar demlenmesi için bekleyin. Servis yapmadan önce süzün ve içini çubuk tarçınla dekore edip çayınızı sunuma hazırlayabilirsiniz. AFİYET OLSUN!

 

 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim