Cezayirli iş adamı Danimarka’daki peçe cezalarını da ödeyecek

Cezayirli iş adamı Danimarka’daki peçe cezalarını da ödeyecek

İş adamı Rachid Nekkaz: - “Fransa, Belçika, İsviçre, Hollanda, Avusturya ve Almanya olmak üzere toplam 6 ülkede şimdiye kadar bin 538 peçe cezası ödedim. Danimarka’daki cezaları da ödeyeceğim” - Peçe takan Türk kızı Sara: - “Gün gelecek başörtüyü de yasak

KOPENHAG (AA) - Avrupa'daki bazı ülkelerde yürürlüğe giren peçe cezalarına muhalifliğiyle tanınan Cezayirli iş adamı Rachid Nekkaz, şimdiye kadar 6 ülkede ödediği bin 538 cezaya ek olarak Danimarka’daki peçe yasağı cezalarını da ödeyeceğini açıkladı.

Peçe yasağının yanı sıra, Fransa’daki tesettür mayo cezalarını da ödeyen Cezayirli iş adamı, Müslümanların yaşam alanlarına ve özgürlüklere müdahale eden cezalarla ilgili girişimini AA muhabirine anlattı.

- “Özgürlüğü savunmaya geldim”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde peçe takmak istemediği için tutuklanan 29 kadının özgürlüğüne destek olmak amacıyla gittiği İran’dan bu kez peçe cezasına karşı çıkmak için Danimarka'ya geldiğini anlatan Nekkaz, “Burada bulunma sebebim dini savunmak değil, özgürlüğü savunmak. Özgürlük ilkesi evrensel bir hak. Bu yüzden, Avrupa’da peçe takmak isteyenlerin, İran’da ise peçe takmak istemeyenlerin özgürlüğünü savunuyorum. Danimarka hükümetine kadınların kendi özgür iradeleriyle peçe taktıklarını anlatabilmek çok önemli.” dedi.

Peçe cezası ödemek için 1 milyon avroluk fon kuran Rachid Nekkaz, şimdiye kadar ödediği cezalarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Fransa, Belçika, İsviçre, Hollanda, Avusturya ve Almanya olmak üzere toplam 6 ülkede şimdiye kadar bin 538 peçe cezası ödedim. Danimarka’daki cezaları da ödeyeceğim. Yakın zamanda Bulgaristan’daki cezaları da. Avrupa hükümetlerine özgürlükleri kısıtlama konusunda ‘her istediğinizi yapamazsınız’ mesajını verebilmem benim için çok önemli. Bir ülke peçe takmak isteyenlere yönelik bir ceza yasası çıkartırsa, o ülkede cezaları ödeyen kişi ben olacağım.”

“Avrupa’da yaşayan Müslümanlar için durum çok daha vahim olacak." diye konuşan Neyyaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Çünkü Avrupa’daki hükümetler, Müslümanların Avrupa’ya uyum sağlaması için çözüm üretmiyorlar. Bu yüzden Avrupa’daki Müslüman toplumu, kendi çıkarlarını koruyabilmek için çok daha güçlü olmak zorunda. Eğer şu anki gibi devam ederse, Avrupa’daki Müslümanların geleceği pek parlak değil.”

- “En fazla 50 kişiyiz”

Öte yandan Danimarka’da doğup büyüyen ve üniversiteye hazırlanan, peçe takan 30 yaşındaki Türk kızı Sara da peçe yasağına karşı olduğunu göstermek için Danimarka parlamentosu önünde düzenlenen eyleme katıldı. Sara, Danimarka’da peçenin yasaklanmasıyla birlikte sokağa bile çıkamayacaklarını belirterek, 5.7 milyon nüfusu bulunan ülke genelinde peçe takan en fazla 50 kadın olduğunu söyledi.

“İkinci Dünya Savaşı’nda Yahudilere karşı negatif bir tutum olduğu gibi, Danimarka’da ve Avrupa’da Müslümanlara karşı negatif bir tutum var.” diyen Sara, peçeden dolayı verilen cezaların kendisi için önemli olmadığını, bu kısmı hiç aklından bile geçirmediğini söyledi.

Danimarka’da yürürlüğe girmesi beklenen peçe yasağının sadece bir başlangıç olduğunu savunan Sara, şu ifadeleri kullandı:

“Şu an peçeyi yüzünüz gözükmüyor diye yasaklamıyorlar, biz Müslüman olduğumuz için yasaklıyorlar. Gün gelecek başörtüyü de yasaklayacaklar. Sonra helal eti de yasaklayacaklar. Müslümanlara ait olan her şeyi yasaklayacaklar.”

Yasakla birlikte özgürlüklerinin kısıtlanacağını belirten Sara, “Biz burada Danimarkalı politikacılara bir mesaj vermek istiyoruz. Biz onlara demek istiyoruz ki, siz bu kadar özgürlükten bahsediyorsunuz ama hani bizim özgürlüğümüz? Bizim dini özgürlüğümüz nerede? Biz neden istediğimiz gibi burada yüzümüzü kapatamıyoruz? Danimarka’da hava o kadar soğuk ki, bugün buraya gelen herkesin yüzü atkıyla kapalı, ama biz Allah için kapattığımız için sorun oluyor.” diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :