Cezayir'de Türk kültürü üniversitelerle tanıtılıyor

Cezayir'de Türk kültürü üniversitelerle tanıtılıyor

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika turu kapsamında ilk durağı olan Cezayir'de, 2014 yılından bu yana üniversiteler bünyesinde faaliyet gösteriyor- Enstitü, Cezayir'de halen 3 üniversite ile iş birliği yapıyor. Hazır olan pr

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR - Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika turu kapsamında ilk durağı olan Cezayir'de, 2014 yılından bu yana çeşitli üniversiteler bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor. Cezayir'de halen 3 üniversite ile iş birliği yapan enstitü, hazır olan protokolün imzalanmasıyla iş birliği yaptığı üniversite sayısını 4'e çıkaracak.

YEE yetkililerinden edinilen bilgiye göre enstitü, Kasım 2012’de imzalanan protokol çerçevesinde Cezayir II Üniversitesi bünyesinde 2014’ten bu yana faaliyet yürütüyor. YEE'nin, Cezayir II Üniversitesinin Doğu ve Slav Dilleri Fakültesinde üç dersliği, bir kütüphanesi, bir de 1 idari odası bulunuyor.

Enstitünün yürüttüğü "100 Türkiye Kütüphanesi Projesi" kapsamında üniversite bünyesinde açılan kütüphane ise 2013 yılından bu yana hizmet veriyor.

- İş birliği protokolü imza aşamasında

YEE, halihazırda Cezayir II Üniversitesi, Konstantin Emir Abdülkadir Üniversitesi ve Yahya Fares Üniversitesi ile iş birliği yapıyor. Cezayir Oran Ahmed Ben Bella Üniversitesi ile iş birliğini öngören protokol ise imza aşamasında bulunuyor.

Öte yandan, Erdoğan'ın ziyareti sırasında YEE Başkanı Prof. Şeref Ateş ile Cezayir Yüksek Öğrenim Bakanlığı Uluslararası İşbirliği Direktörü arasında protokol imzalanması planlanıyor.

Cezayir genelinde en çok tercih edilen derslerin başında Türkoloji bölümleri geliyor. Enstitü tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılında 15 Türkolog görevlendirildi, 2 yerel okutman da finanse ediliyor.

- Türkçe öğretimi

Ülkede, Türkoloji Projesi kapsamında destek verilen üniversitelerdeki Türkoloji öğrencilerinin sayısı, 44'ü üniversite dışından, 900'ü de Türkoloji bölümünden olmak üzere 944'e ulaştı.

Öte yandan, Cezayir’den geçen yıl ve 2016'da toplam 31 öğrenci Türkçe Yaz Okulu programına katıldı.

- Yeni iş birliği projesi

Türkiye ve Cezayir arasında "Lisansüstü Eğitim Programları İçin Çiftdanışmanlı Akademik İşbirliği Projesi" de hayata geçirilecek. Projeyle, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile Cezayir II Üniversitesi arasında lisansüstü eğitim-öğretim konularında iş birliği yapılacak.

Cezayir’de Türkçe derslerinin yanı sıra "Cezayir’de Osmanlı Mirası Sempozyumu", "Cezayir’de Kültür Söyleşileri: Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı", "Çeviri Aracılığıyla Bir Kültürü Tanımak Konferansı" ve "Tarih İçinde Türk Dili Semineri" gibi birtakım etkinlikler de düzenlendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :