Cezaevinde "Son Kuşlar" tiyatro oyunu sahnelendi

Cezaevinde "Son Kuşlar" tiyatro oyunu sahnelendi

Kocaeli Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki kadın tutuklu ve hükümlülere tiyatro oyunu sahnelendi

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda, İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçısı, oyuncu ve yönetmen Turgay Tanülkü'nün başrolünü oynadığı Sait Faik Abasıyanık'ın "Son Kuşlar" adlı eserinden uyarlanan tiyatro oyunu sahnelendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce ortaklaşa yürütülen proje kapsamında, Tanülkü'nün başrolünü üstlendiği "Son Kuşlar" tiyatro oyunuyla, cezaevlerinde hükümlü ve tutuklulara umut mesajları veriliyor.

Kadın tutuklu ve hükümlüler ile çocukları, oyun sahnelendikten sonra Tanülkü ve ekibini alkışladı.

Tanülkü, oyun öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, 1970'li yıllarda cezaevinde olduğu dönemde kafasında böyle bir proje oluştuğunu kaydetti.

O dönemde, idamların olduğu yere kuşların gelmemeye başladığını fark ettiğini ifade eden Tanülkü, daha sonra Abasıyanık'ın Son Kuşlar adlı eseriyle cezaevinde kaldığı dönemde yaşadıklarını harmanlayarak bu oyunu meydana getirdiğini söyledi.

Tanülkü, sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde oyunu tüm cezaevlerinde ücretsiz sergilediklerini aktararak, "Bugün 110'uncu cezaevi burası, bugün oyun olarak da 320. oyun. Bugün kadınlarımıza ve çocuklarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Çocuklara eğer aileleri sahip çıkmıyorsa yurtlara gitmeden sahip çıkılması gerekiyor. O anlamda onlara ulaşıyorum. Annesi 'Çocuğumu alır mısın?' diyor. Böyle aldığım 23 çocuk var, bunların 2'si savcı, 2'si de avukat oldu. Onları okutmaya çalışıyorum." şeklinde konuştu.

Tanıyan çocukların kendisine "dede" diye seslendiğini anlatan Tanülkü, bunun kendisinin en büyük mutluluğu olduğunu söyledi.

Kocaeli'den 2 çocuğu alarak barınma ve eğitim masraflarını üstleneceğini belirten Tanülkü, "Gebze'deki ve Kandıra'daki cezaevinden birer erkek çocuk. Bana 'dede' diyeni sanıyorum bir yıl sonra alacağız. Alacağım bu 2 çocukla birlikte 25 barınma ve eğitim masrafını üstlendiğim 25 çocuk olacak. Ömrün yeterse okutacağım ama yetmezse de ağabeyleri ve ablaları onları okutur zaten. Onlara bunu öğretiyorum." ifadesini kullandı.

Tiyatro oyununu Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ali Kurt ve diğer protokol üyeleri de izledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :