Çeyizlerini "acıdan" çıkarıyorlar

Çeyizlerini "acıdan" çıkarıyorlar

UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil edilen Gaziantep'in dünyaca ünlü lezzetlerinin olmazsa olmazı biber salçası, evlilik hazırlığı yapan genç kızların gelir kapısı oldu- Yaz ayının sonlarına doğru tarlalardan toplanan acı

GAZİANTEP (AA) - FERİDE PELİN İNAL - UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil edilen Gaziantep'in yemeklerine lezzet katan, uzun uğraşlar sonucu üretilen biber salçası, evlilik hazırlığı yapan genç kızların gelir kapısı haline geldi.

Yaz ayının sonlarına doğru tarlalardan toplanan acı biberleri, kentteki açık alanlarda çöp ve çekirdeklerinden temizleyen, yıkayıp doğrayan genç kızların uğraşı, günlerce devam ediyor.

Makinelerde çekilen biberler, salça haline dönüştürüldükten sonra 3-4 gün güneşte bekletilerek, tadı ve rengiyle yöreye özgü salça halini alıyor.

Genç kızlar, sofralarının vazgeçilmezi biber salçasını kışa yetiştirmeye çalışırken çeyizleri için de para kazanıyor.

Berivan Gezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi harçlığını kazanıp, çeyiz yapmak için salça üretiminde çalıştığını söyledi. İki ay boyunca salça yaptıklarını anlatan Gezer, şunları kaydetti:

"Ailemden para isteyeceğime harçlığımı çıkarıyorum. Kendi çeyizimi hazırlamaya çalışıyorum. Severek geliyorum. Sabah 7’den akşam 7’ye kadar çalışıyoruz. Biber ayıklıyoruz, yıkıyoruz, dama seriyoruz. Burada benim gibi kızlar var. Arkadaş ortamını çok seviyorum. Buraya geldiğim için çok mutluyum."

- "Çeyizime katkı olsun diye geliyorum"

Rukiye Arslan da çeyizini hazırlamak için salça üretim işinde çalıştığını ifade etti.

Biberin artık eskisi gibi ellerini yakmadığını ifade eden Arslan, "Evde olduğum zamanlarda dantel, eşarp işliyorum, temizlik yapıyorum. Buraya da çeyizime katkı olsun diye geliyorum." diye konuştu.

Salça üreticisi Halil Alıcı da biber salçası yapımının belirli bir sezonu olduğunu kaydetti.

Havaların sıcak olmasından dolayı sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Alıcı, şunları belirtti:

"Sıcaklardan dolayı biberler soluyor, çalışanlar yoruluyor. Ama ürünlerimizi kışa yetiştirmeye çalışıyoruz. Burada benim eşim, çocuklarım da çalışıyor. Çalışanlarımızla beraber aile gibi olduk. Burada çalışan genç kızlarımız çeyizlerini hazırlamak için geliyor. Çok istekli ve azimle çalışıyorlar. İşletmemizin yüzde 80'i kadın. Çok becerikli ve bilinçliler. Büyük bir gayretle çalışıyorlar. Günlük 8 ton salça satıyoruz. Bazı müşterilerimiz de hazırladığımız salçaları evlerinde güneşte bekleterek belli bir kıvam almasını sağlıyorlar."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :