Çevresel istihdam, gelir ve harcama verileri

Çevresel istihdam, gelir ve harcama verileri

Türkiye'de toplam çevresel harcamalar geçen yıl 30 milyar liraya yaklaştı

ANKARA (AA) - Türkiye'de toplam çevresel harcamalar, 2015'te 25,9 milyar lira olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılına ilişkin çevresel istihdam, gelir ve harcama verilerini açıkladı.

Buna göre, 25,9 milyar lira olarak gerçekleşen toplam çevresel harcamaların gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payı yüzde 1,3 oldu.

Toplam çevresel harcamaların yüzde 67,6'sını cari harcamalar, yüzde 32,4'ünü ise yatırım harcamaları oluşturdu. Söz konusu harcamaların yüzde 78,1'i kamu sektörü, yüzde 21,9'u iş sektörü tarafından gerçekleştirildi. Kamu sektörünün toplam çevresel harcamaları içindeki en büyük payını yüzde 86,1 ile belediyeler oluşturdu.

- Harcamalar atık yönetiminde yoğunlaştı

Toplam çevresel harcamaların yüzde 38,7'si atık yönetimi hizmetlerinden, yüzde 34'ü su hizmetlerinden, yüzde 18,4'ü atık su yönetimi hizmetlerinden ve yüzde 8,9'u diğer konularda yapılan çevresel harcamalardan kaynaklandı. Kamu sektörü çevresel harcamalarında yüzde 43,1 ile su hizmetleri, iş sektöründe ise yüzde 65 ile atık yönetimi hizmetlerinin en yüksek paya sahip olduğu görüldü.

- Yaklaşık 81 bin kişi istihdam edildi

Toplam 21,3 milyar lira olarak gerçekleşen çevresel gelirlerin, yüzde 59'u kamu sektöründen, yüzde 41'i ise iş sektöründen elde edildi. Kamu kuruluşları, il özel idareleri, girişimler ve organize sanayi bölgelerinde, çevresel faaliyetlerde 2015'te toplam 80 bin 827 kişi istihdam edildi.

Çevresel faaliyetlerde istihdam edilenlerin yüzde 10'unu kadınlar oluşturdu.

- Açıklama

TÜİK tarafından açıklanan "Çevresel İstihdam, Gelir ve Harcama İstatistikleri", kamu sektöründe çevresel faaliyeti olan tüm kamu kuruluşlarını, il özel idarelerini, mahalli idare birliklerini, nüfus büyüklüğüne bakılmaksızın, tüm ilçe belediyelerini ve nüfusu 5 bin ve üzerinde olan tüm belediyeleri kapsıyor. Söz konusu verilere iş sektöründe ise madencilik ve taşocakçılığı sektöründe 50, imalat ve inşaat sektörlerinde 150, elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretimi ve dağıtımı ile su temini, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri sektörlerinde 10, diğer sektörlerde 250 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerle faal ve altyapı işleri devam eden tüm organize sanayi bölgeleri dahil ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :