Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce:

"Eğer bir ülkede beton yapılmıyorsa bir ülkede inşaat yapılmıyorsa o ülke kalkınamıyor, geriye gidiyor demektir. İşte Türkiye'nin kalkındığı, geliştiğinin en güzel örneği Türkiye'nin her tarafının şantiye alanı haline dönüştürülmesidir"- "Aşağı yukarı 7 m

ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Eğer bir ülkede beton yapılmıyorsa bir ülkede inşaat yapılmıyorsa o ülke kalkınamıyor, geriye gidiyor demektir. İşte Türkiye'nin kalkındığı, geliştiğinin en güzel örneği Türkiye'nin her tarafının şantiye alanı haline dönüştürülmesidir" dedi. 

Mamak Altıağaç-Karaağaç-Hüseyingazi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki 870 konutun temel atma töreni, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Güllüce, törende yaptığı konuşmada, Mamak ilçesi sakinlerine binalar bitene kadar kira ödemelerinin devam edeceği, kira almayanların haklarının da zayi olmayacağı müjdesi verdi. 

Türkiye'de kentsel dönüşümün son bir kaç yılda başladığını anımsatan Güllüce, "Aşağı yukarı 7 milyondan fazla binamızın değişmesi lazım. İki sebepten değişmesi lazım. Birisi Türkiye'nin yüzde 90'ından fazlası deprem kuşağı üzerinde. O yüzden hızla binalarımızı depreme mukavim ve yaşanabilir, deprem riski olmayan hale getirmemiz lazım. İkincisi yeni Türkiye'ye uygun hale getirmemiz lazım" diye konuştu. 

Türkiye'nin geçmişe göre refah seviyesinin daha yüksek olduğunu dile getiren Bakan Güllüce, şöyle konuştu:

"Kendi otomobilini yapan, tankını yapan, uçağını yapamaya kalkan bir Türkiye'nin mahalleleri, sokakları, evleri bugünkü gibi olmamalı, daha iyi olmalı. Türkiye'nin her tarafını şantiyeye çevirdik. TOKİ, belediye, bakanlığımız ve vatandaşların kendisinin yaptıkları kentsel dönüşüm ile Türkiye'de bir kaç yıla kalmaz hem bu riskli yapı problemini çözmüş, hem de Türkiye'nin bugünkü haline uygun donatı alanları ile çevreye duyarlı, parkları, çocukların oyun alanları, okulları, otoparkları olan şehirlerde yaşayan insanlar haline dönüşmüş olacak."

 TOKİ Başkanı Turan'ın, yapılan konut sayısıyla ilgili 290 bin rakamını telaffuz ettiğini hatırlatan Bakan Güllüce, bu rakamın Türkiye'deki bir büyük şehrin binalarının toplamı kadar olduğuna dikkati çekti.  

 Güllüce, beton makinelerinin çalışmasının önemine de değinerek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Beton makinelerinin çalışması demek 'Türkiye kalkınıyor' demek, 'Türkiye gelişiyor' demek, 'çevreye duyarlı olarak yaşanabilir şehirler yapılıyor' demek, 'boğaz köprüleri, hızlı tren hatlarının alt yapıları yapılıyor' demek, 'içme suyu, yolları yapılıyor, barajlar yapılıyor' demek. İşte Türkiye'nin kalkındığının çok güzel bir örneği bu makinelerin çalışmasıdır. Eğer bir ülkede beton yapılmıyorsa bir ülkede inşaat yapılmıyorsa o ülke kalkınamıyor, geriye gidiyor demektir. İşte Türkiye'nin kalkındığı, geliştiğinin en güzel örneği Türkiye'nin her tarafının şantiye alanı haline dönüştürülmesidir. Allah birliğimizi, beraberliğimizi artırsın. Eğer 78 milyon el ele verirsek bu makineler hiç susmaz, bu milletin refah seviyesi hep yükselir."

-"58 ilde kentsel dönüşüm yaptık"

 TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan da 2023 yılına kadar 6,5 milyon konutun dönüştürülmesinin hedeflendiğini anlattı.

Yapılacak TOKİ projelerinin şehirlerin tarihi, kültürel ve doğal çevresini titizlikle koruyacağını belirten Turan, "TOKİ'nin ürettiği bütün konutların toplamı içerisinde kentsel dönüşüm konutlarının oranı yüzde 15'tir. İnşallah yeni kalkınma programı çerçevesinde önümüzdeki dönemden itibaren bu oran yüzde 40 çerçevesinde olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Halen 58 ilde 109 belediye ile kapsamlı kentsel dönüşüm çalışmaları yaptıklarını belirten Ergün, "Kentsel dönüşüm odaklı 125 projemiz devam etmektedir, bunların 3 tanesi Mamak sınırları içerisindedir. Türkiye genelinde kentsel dönüşüm kapsamında son 10 yıl içerisinde 296 bin konut inşa ettik" diye konuştu. 

Mamak ilçesinde yapılacak konutlarla ilgili de bilgi veren Turan, 574 bin metrekarelik bin 350 gecekondunun bulunduğu alanda 5 bin 420 konut üretileceğini, 870 konutluk etabın temelinin atıldığını anlattı.

Turan, konutların 2017 yılının Mart ayında hak sahiplerine teslim edileceğini sözlerine ekledi. 

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Bakan Güllüce ve TOKİ Başkanı Ergün, beton makinesinin butonuna basarak konutların temel atma işlemini başlattı.   

AA

Kaynak:Haber Kaynağı