"Çeşmebaşı" Ve "Bolero" Baleleri Mersinlilerle Buluştu

"Çeşmebaşı" Ve "Bolero" Baleleri Mersinlilerle Buluştu

MERSİN (AA) - Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Ferit Tüzün’ün bestelediği ve ilk Türk balesi "Çeşmebaşı" ile Maurice Ravel'in bestelediği son...

MERSİN (AA) - Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Ferit Tüzün’ün bestelediği ve ilk Türk balesi "Çeşmebaşı" ile Maurice Ravel'in bestelediği son eseri "Bolero" balelerinin Mersin prömiyerini gerçekleştirdi. 

MDOB Sanat Yönetmeni Aslı Utku Engin, gazetecilere yaptığı açıklamada, sanat sezonunun sonuna gelindiğini ancak kendilerinin iki başyapıtı daha Mersinliller ile buluşturmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti. 

"Bolero" ve "Çeşmebaşı" gibi iki önemli gösteriyle izleyenlere görsel ve işitsel şölen sunduklarını ifade eden Engin, yeni sezonda da bu tür eşsiz eserlerle sanatseverlerin karşısına çıkacaklarını söyledi. 

Mersin Kültür Merkezi'nde sahnelenen ve her iki eserin de koreografisi Uğur Seyrek'e ait gösteriye, sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık 1 saat süren iki gösterinin de bitiminde sanatseverler balet ve balerinleri ayakta alkışladı. 

 İki eserin de dekor tasarımı Gürcan Kubilay’a, kostüm tasarımı Sevtaç Demirer’e, ışık tasarımı Tarı Deniz’e ait.

Eserlerde başlıca rolleri, Büşra Ay, Burak Serkan Cebeci, Beatrice Parma, Irakli Bakhtadze, Ozan Demirbaş, İsmail Şereflioğlu, Niyazi Cingöz, Ketevan Chkkivadze, Tutku Barın Tümen, Pınar Humar, Bleda Özlem, Miray Boyacıoğlu, Özge Hoşer, Seda Dereli paylaşırken, Çeşmebaşı balesinde, MDOB koro sanatçısı soprano Çiğdem Aladağ da görev alıyor.

-Çeşmebaşı

Orkestra şefi ve besteci Ferit Tüzün'ün bestelediği "Çeşmebaşı" eserinde, bir Türk köyündeki yaşantı canlandırılıyor.  

Uğur Seyrek'in koreografisiyle yeniden sahnelenen eser, Türk folklorundan örneklerin yanı sıra aşıkların sazı, Hacivat ile Karagöz'den de enstantaneler içeriyor.

- Bolero 

20. Yüzyılın en önemli bestecilerinden Maurice Ravel’in 1928 yılında bestelediği en son bale müziğidir. Koreograf Uğur Seyrek’in koreografisiyle sahnelenen eserin dünya prömiyeri 1998 yılında Ankara’da gerçekleştirilmiş, büyük ilgi gören eser, yurtiçi ve yurtdışında pek çok turnede sahnelendi. 

Her iki eserin de ikinci temsillerinin 30 Mayıs 2015 Cumartesi günü saat 20.00'de Mersin Kültür Merkezi'nde yeniden sanatseverlerle buluşacağı belirtildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı