Çernobil Faciasında Ölenler Anıldı

Çernobil Faciasında Ölenler Anıldı

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, 29 yıl önce kazanın meydana geldiği santrali ziyaret ederek incelemelerde bulundu

KİEV (AA) - Ukrayna'da, Çernobil Nükleer Santralinde meydana gelen kazanın 29. yılı dolayısıyla anma etkinlikleri düzenlendi. Devlet Başkanı Petro Poroşenko, anma etkinlikleri çerçevesinde kazanın meydana geldiği Çernobil Nükleer Santralinin ziyaret etti.

Çernobil Nükleer Santrali kazasında ölenlerin anısına dikilen anıta çelenk bırakan Poroşenko, saygı duruşunda bulundu. Ardından da santralde inceleme yapan Poroşenko, 29 yıl önce kazanın meydana geldiği 4. blokun üzerine kurulmakta olan güvenlik örtüsüne ilişkin çalışmaları gözden geçirdi.

Poroşenko, santralde gazetecilere yaptığı açıklamada, 29 yıl önce nükleer santral kazasına göğüs geren Ukraynalıların daha uzun yıllar trajik akıbetlerini unutmayacağını dile getirerek, kaza sonuçlarının giderilmesinde yer alarak hayatını tehlikeye atan insanları da hep hatırlayacaklarını vurguladı.

Poroşenko, kazanın meydana geldiği santral blokunun üzerinin güvenlik örtüsüyle örtülmesine yönelik çalışmaları değerlendirerek, "Burada Ukraynalı, Fransız, İngiliz, Azerbaycanlı ve Türkler nasıl çalışılacağını gösteriyorlar. Çok harika ve kaliteli bir iş sergiliyorlar. Güvenlik örtüsünün oluşturulmasıyla çevreye verilecek zarar en aza indirilecektir" ifadesini kullandı. 

Poroşenko, nükleer santral kazasının sonuçlarının giderilmesine yönelik çalışmalarda uluslararası toplumun da desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Öte yandan başkent Kiev'de, Çernobil Nükleer Santrali kazasında ölenlerin anısına anma etkinlikleri düzenlendi. Anma etkinliği çerçevesinde Kiev'de dikilen "Çernobil Kahramanları" anıtının açılışı düzenlendi. Etkinliğe katılanlar, kazada hayatını kaybeden insanların yakınları, yanlarında nükleer kazada ölenlerin fotoğraflarını taşırken, "Çernobil Kahramanları" anıtına çiçek bıraktı. Anma etkinlikleri sırasında duygulu anlar yaşandı.

26 Nisan 1986'da, Çernobil Nükleer Santralinde, insanlık tarihindeki en büyük nükleer kazalarından biri meydana gelmişti. Santralin 4. blokunda meydana gelen kaza, santral çalışanları ve çevreyi büyük ölçüde etkilemişti. 

 

Çernobil Faciasında Ölenler Anıldı

Çernobil Faciasında Ölenler Anıldı

Kaynak:Haber Kaynağı