Cerbe Adası, Yahudileri Karşılıyor

Cerbe Adası, Yahudileri Karşılıyor

Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen Yahudiler, Cerbe'deki El-Griba Sinagogu'na yıllık dini ziyaretini gerçekleştiriyor

CERBE (AA) - Tunus'ta Kuzey Afrika'nın en büyük adası Cerbe, dünyanın çeşitli yerlerinden ibadet için El-Griba Sinagogu'nu ziyaret eden Yahudileri karşılıyor.

Akdeniz'de yer alan dört tarafı denizle çevrili Cerbe'de, mavi ve beyazın hakim olduğu mimariyle inşa edilen El-Griba Sinagogu, dünya Yahudilerine kucak açıyor.

Yahudiler, 6-7 Mayıs tarihlerinde, 2 bin 600 yıl öncesine dayanan geçmişiyle Afrika'nın en eski havrası olan El-Griba'da  dini ziyaretlerini yapıyor. 

Dünyanın tarihi havraları arasında yer alan El-Griba'ya gelen Yahudiler, yoğun güvenlik önlemleri altında dini ritüellerini yerine getiriyor.

Fransız vatandaşı David Marc, AA muhabirine yaptığı açıklamada, El-Griba Sinagogu'nu ilk kez ziyaret ettiğini, hac için buraya geldiğini belirterek, güvenlik konusunda hiç bir sıkıntı yaşamadıklarını ifade etti.

Bir başka Yahudi Jack Mayn, Fransa'dan geldiğini söyleyerek, Tunus'a ve Cerbe Adası'na gelmekten çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Toplu olarak gerçekleştirdikleri, Tevrat ve Zebur'un okunduğu, ilahilerin söylendiği, duaların edildiği çeşitli ritüelleri barındıran ibadetlerin, yarın sona eriyor.

- Cerbe Adası

Yunan, Roma gibi çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan yaklaşık 500 kilometre kare yüzölçümüne sahip Cerbe Adası, Afrika'nın en eski sinagogunun yanında 366 tane cami ve mescit barındırıyor.

Müslümanlar ve Yahudiler tarafından çeşitli isimlerle anılan ada, "Camiler Adası", "Havra Adası", "El-Griba Adası" şeklinde de biliniyor. Çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan adada, Müslümanlar tarafından denizden gelecek tehlikelere karşı yer altında inşa edilen mescitler, tarihi kuleler bulunuyor.

Nüfusu yaklaşık 160 bin olan adanın çoğunluğunu Müslümanlar oluşturuyor. Yerli ve yabancı turistleri çeken adayı, yılda 2 milyona yakın turist ziyaret ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı