Cerablus'un kurtuluşu nakliyecilerin yüzünü güldürdü

Cerablus'un kurtuluşu nakliyecilerin yüzünü güldürdü

Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde güvenli liman haline gelen Cerablus, nakliyecilerin yeni ekmek kapısı oldu- Her gün pek çok Suriyelinin dönüş yaptığı Cerablus'taki nakliyeciler, cüzi ücretlerle Suriyeli ailelerin yeniden evlerine yerleşmelerine yardım ed

GAZİANTEP (AA) - MEHMET AKİF PARLAK - Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen güvenli liman Cerablus'a dönüşler, nakliyecilerin de yüzünü güldürüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör tehditlerine karşı yürütülen harekatın ardından, Türkiye'de barınan sığınmacıların 7 bin 741'i Cerablus'a döndü.

Gaziantep Valiliği görevlilerince Karkamış ilçesinde kayıt işlemleri yapılan Suriyeliler, Göç İdaresi İl Müdürlüğü ekiplerinin nezaretinde, yanlarına aldıkları eşya ve bavullarıyla güvenlik kontrolünden sonra Cerablus'a geçiyor.

Burada kamyonet ve minibüsleriyle bekleyen yaklaşık 30 Cerabluslu nakliyeci, vatanlarına dönen Suriyelilerin eşyalarını araçlara yükleyip "az-çok, yakın-uzak" demeden, cüzi ücretlerle istenilen adrese eşyaları taşıyor.

- "Cerablus'un kurtuluşu bizim ekmek paramız oldu"

Nakliyecilerden Hubeydi Raha, yaklaşık 2 yıldır terör örgütü DEAŞ'ın kenti kontrol ettiğini, bu nedenle gümrük kapısının kapalı olduğunu ve iş yapamadıklarını söyledi.

Geçişlerin başladığı günden itibaren nakliyeciler olarak sınıra geldiklerini aktaran Raha, şöyle konuştu:

"Elimize hangi araç geçse onunla geliyoruz buraya. Türkiye'den gelenlerin çoğunluğu Menbic, Azez ve Halep tarafına gidiyor. Burası milletin yeni ekmek kapısı oldu. DEAŞ zamanında burada halimiz gerçekten çok kötüydü. İş yoktu, ekmek yoktu ama şükürler olsun şimdi biraz işler açıldı. Kuruş hesabı yapmadan evimize ekmek götürmek için burada bekliyoruz. Burası açıldı, biraz nefes aldık. Membic tarafına 6 ile 8 bin Suriye dinarı, Azez gibi uzak yerlere ise 40 bine kadar gidiyoruz. Cerablus'un kurtuluşu bizim ekmek paramız oldu çünkü burası kurtulduğu an millet rahat etti. İnsanımız hala inanmıyor burasının özgür olduğuna. Bu olmasaydı hayatta iş olmazdı, milletimiz açtı."

- "Ekmeğime kavuştuğum için çok mutluyum"

Halil Zübeyri de 30 yıldır kentte nakliyecilik yaptığı ancak DEAŞ'in baskıları nedeniyle 2 yıldır mesleğini sürdüremediğini belirtti.

Geçişlerin başladığını duyduktan sonra akrabasından kamyonet kiralayıp sınıra geldiğini aktaran Zübeyri, geçişler devam ettiği sürece burada olacaklarını aktardı.

Aracı kiralık olduğu için eline az para geçtiğine işaret eden Zübeyri, şunları kaydetti:

"Ben nakliyecilik yaparken evimin geçimini güzel sağlıyordum. DEAŞ geldikten sonra 'Oraya, buraya gitme' dediler. Ben de baktım iş olmuyor bıraktım. Şükürler olsun kapı tekrar açıldı ve biz de ekmeğimizi almaya başladık. İnsanlar geldiğinde hemen onların yanına gidiyoruz, eşyalarını kamyona yüklüyoruz. Bazen az eşya oluyor o zamanda aynı istikamete giden 3 ailenin eşyalarını aynı araçla götürüyoruz. Ekmeğime kavuştuğum için çok mutluyum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :