Cerablus'ta barınma sorunu çözülüyor

Cerablus'ta barınma sorunu çözülüyor

Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütlerinden arındırılan Cerablus'ta yoğun göç nedeniyle yaşanan barınma sorununun giderilmesi için yaklaşık 2 bin kişilik çadır kent kuruluyor- Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Cerablus Koordinatörü Kocaaslan:- "Önümüz kı

GAZİANTEP/HALEP (AA) - HALİL FİDAN - Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütlerinden arındırılan Cerablus'ta, yoğun göç nedeniyle oluşan barınma sorununun giderilmesi için yaklaşık 2 bin kişilik çadır kent yapılıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde başlatılan harekat kapsamında Özgür Suriye Ordusunca terör örgütü DEAŞ'tan arındırılan Cerablus'un nüfusu her geçen gün artıyor.

İç savaş öncesi yaklaşık 23 bin olan nüfusu çatışmaların ardından bine gerileyen ilçede yaşayanların sayısı, Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından 30 bini aştı.

Türkiye'deki gönüllü dönüşlerin yanı sıra Suriye'de terör örgütleri DEAŞ ve PYD'nin baskılarından kaçanların sığındığı "güvenli liman" haline gelen Cerablus'ta barınma sıkıntısının giderilmesi için çalışma başlatıldı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ilçenin doğusundaki futbol sahasına çadır kent yapmak için girişimlerde bulundu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesince altyapı çalışmaları tamamlanan alanda çadırların kurulumuna başlandı.

İlk olarak 100 çadırın kurulması planlanan alanla, ilçeye gelen ve inşaatlarda yaşamak zorunda kalan Suriyelilerin barınma sorununun giderilmesi hedefleniyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Cerablus Koordinatörü Abdurrahman Kocaaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, harekatın hemen ardından Belediye Başkanı Fatma Şahin'in talimatıyla, kötü durumdaki ilçenin iyileştirilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.

İlçenin yıllardır temizlenmediğine dikkati çeken Kocaaslan, "Yüz kişilik temizlik ekibi ve 16 iş makinesiyle şehri temizlemeye devam ediyoruz. Yaklaşık 800 kamyon çöp çıkardık. Temiz su veriyoruz, Cerablus'un suyu yüzde 100 temiz, herhangi sıkıntı yok. Gaziantep'teki mahalleler nasıl temizleniyorsa burası da Büyükşehir ekiplerince aynı şekilde temizleniyor." dedi.

Cerablus'un, güvenli hale gelmesiyle büyük göç aldığını dile getiren Kocaaslan, yapılacak çadır kentle de barınma sorunun giderileceğini belirtti.

- "Şimdilik 2 bin kişilik olacak"

Çadır kentin, yetkililerin belirlediği eski futbol sahasına kurulacağını bildiren Kocaaslan, şöyle devam etti:

"Sahayı iş makineleriyle düzenledik. Orada 200 'büyük sahra' diye tabir ettiğimiz çadır kuruluyor. Malum önümüz kış. İnsanların mağduriyet yaşamaması için bu işe girişildi ve çadır kent kurmaya başladık. İleride devletimiz buraya daha güzel konutlar yapacaktır. Çünkü DEAŞ ve PYD zulmünden kaçanlar, güvenli bulduğu için buraya sığınıyor. Biz de onların ihtiyaçlarını gidermek için çalışıyoruz. Burada herhangi sıkıntı yok, inşallah ileride güzel günler göreceğiz. Çadır kentin kapasitesi ihtiyaca göre artırılabilir. Burası insanların yaşamlarını güzelce sürdürebilecekleri, elektrik hattı, kanalizasyonu, su şebekesi bulunan tam donanımlı bir çadır kent olacak. Şimdilik yaklaşık 2 bin kişiye hitap edebilecek bir yer olmasını planlıyoruz."

- "Kent, eski halinden daha kalabalık"

Cerablus Meclis Başkanı Muhammed Habeş ise Türkiye'nin desteğiyle huzura kavuştuklarını, her geçen gün ilçede şartların daha da iyiye gittiğini söyledi.

Kentin eskisinden daha kalabalık olduğunu belirten Habeş, "Cerablus özgürlüğe uyanınca, hayat normale dönünce, elektrik ve su gelince, çevre bölgelerdeki kardeşlerimiz buraya akın etmeye başladı. Hatta sıkıntılar yaşayan Deyri Zor, Halep ve farklı yerlerden vatandaşlarımız buraya geliyor." diye konuştu.

Yoğun göç nedeniyle barınma sorunu oluştuğunu kaydeden Habeş, "Bunun için Türkiye hükümetinin desteğiyle çadır kent yapmaya başladık. Çocuklar için oyun alanlarına kadar her şeyi düşünülmüş bu alanı inşallah kısa sürede tamamlayacağız." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :