Cenevre'deki Ukrayna toplantısı (3)

Cenevre'deki Ukrayna toplantısı (3)

ABD Dışişleri Bakanı Kerry: "Burada hiçbirimiz işimizin bittiğini düşünmüyoruz çünkü sözler sadece kağıda döküldü. Bu prensipler uygulanana kadar işimiz bitmeyecek"

CENEVRE (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna ile ilgili işlerinin bittiğini düşünmediklerini ifade ederek, üzerinde anlaştıkları prensipler uygulanana kadar işlerinin devam edeceğini belirtti.

Kerry ile Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Rus ve Ukraynalı muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Bugünkü toplantıda prensipler ve taahhütler ortaya konduğunu vurgulayan Kerry, üzerinde anlaşılan konuların bir an önce hayata geçirilmesinin çok önemli olduğuna işaret etti.

Kerry, "Burada hiçbirimiz işimizin bittiğini düşünmüyoruz çünkü sözler sadece kağıda döküldü. Bu prensipler uygulanana kadar işimiz bitmeyecek" dedi. 

Ruslara tamamıyla saygı duyduklarını ifade eden Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a üzerinde anlaşılan prensiplerin uygulanmaması halinde, Rusya'ya bazı yaptırımlar uygulamaktan başka çareleri olmayacağını söylediğini kaydetti.  

- "Ekonomik, mali ve politik olarak desteklemeye devam edecek"

AB Yüksek Temsilcisi Ashton da tarafların bir araya gelerek, Ukrayna konusunu tartışmasının önemine işaret ederek, sürecin bir an önce işlemesi gerektiğini belirtti. 

AGİT misyonunun sürecin işlemesinde öncü rol oynayacağını ifade eden Ashton, 25 Mayıs'ta Ukrayna'da bağımsız ve adil bir seçim yapılmasının, Ukrayna halkının iradesini ifade etmesinin en iyi yolu olacağını vurguladı.

Ukrayna'nın birliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını belirten Ashton, "Avrupa Birliği, Ukrayna'daki durumun istikrara kavuşması için gösterilen çabaları ekonomik, mali ve politik olarak desteklemeye devam edecektir" dedi.

Rusya'nın, Ukrayna'nın gaz borçları konusunda herhangi bir taahhütte bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Kerry, Rusya'nın herhangi bir taahhütte bulunmadığını söyledi.

Rus askerlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesine ilişkin soruyu yanıtlarken de Kerry, kendilerine bir tabur askerin çekildiğini belirttiklerini, Ukrayna'daki anayasa yapım sürecindeki ilerlemelere bağlı olarak bu konuda gelişmeler olabileceğini aktardı.

Kerry, uyguladıkları yaptırımları artırma ihtimaline ilişkin soru üzerine de şu aşamada yeni yaptırımlar uygulamayacaklarını, var olan yaptırımları kaldırma konusunu da görüşmediklerini belirtti.

Görüşmelerde Kırım'a ilişkin konuların gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine de Kerry, toplantıda Kırım'ın görüşülmediğini ancak bu konudaki tutumlarının çok net olduğunu söyledi.

(bitti)

 

Kaynak:Haber Kaynağı