Cenevre'deki Suriye muhalefetinden rejim ve Rusya'ya suçlama

Cenevre'deki Suriye muhalefetinden rejim ve Rusya'ya suçlama

SMDK Başkanı Hoca: - "Cenevre'deki görüşmeler devam ederken kuşatma altındaki bölgelere yoğun bir şekilde varil bombaları atıldı. Rejim ve Rusya, siyasi çözüm konusunda niyetli olmadıklarını, tam tersi süreci engellemek istediklerini gösterdiler" - "Rejim

 Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, Esed rejimi ve Rusya'nın, siyasi çözüm konusunda niyetli olmadıklarını ve görüşmeleri engellemek istediklerini gösterdiklerini ifade etti.

Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak için İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen görüşmelerin 25 Şubat'a kadar askıya alınması sonrasında, Suriye görüşmelerinde muhalifleri temsil eden Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) sözcüsü Salim el-Muslat ve SMDK Başkanı Halid Hoca, AA muhabirine açıklamada bulundu.

Halid Hoca Cenevre'ye gelirken siyasi çözüme inanarak geldiklerini belirterek "Ancak bu siyasi çözümün gerçekleşmesi için gerekli olan kuşatmaların kaldırılması, bombardımanın durdurulması ve tutukluların serbest bırakılması kapsamındaki adımların atılması gerektiğini söyledik ve bu adımlar müzakere-üstü adımlardır ve hemen atılması gereken adımlardır. Bu adımları atması gereken taraf, rejimin kendisidir ve bu adımların atılmasını sağlayan da BM'dir" diye konuştu.

Rusya ve rejimin bu adımları atacağı yerde saldırıları arttırdığına işaret eden Hoca, "Cenevre'deki görüşmeler devam ederken kuşatma altındaki bölgelere yoğun bir şekilde varil bombaları atıldı. Rejim ve Rusya, siyasi çözüm konusunda niyetli olmadıklarını, tam tersi süreci engellemek istediklerini gösterdiler" dedi.

- "De Mistura mümkün olmadığını gördü"

De Mistura'nın, müzakerelerin bu şekilde devam etmesinin mümkün olmadığına kanaat getirdiğini anımsatan Hoca, görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için sahada ve insani şartlarda ilerleme sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Hoca, "İlerleme olursa müzakere ekibi hazır, Cenevre'ye tekrar gelir, kaldığımız yerden başlarız. Ruslar, kendi önerilerine uyan bir çözüm bekliyorlardı, bunun olmadığını görünce de görüşmeleri baltaladılar" ifadesini kullandı.

Görüşmelerden çekilme tehdidinde bulunmadıklarını dile getiren Hoca, şöyle devam etti:

"Taleplerimizin yerine getirilmesini istedik. İnsani konulardaki adımlar atılınca görüşmelere başlayabiliriz. Cenevre 2'de rejim aynısı yaptı. Dünya kamuoyu olup bitenleri izliyor, şiddeti artırarak masada başarı elde etmek mümkün değil. Dün, de Mistura'nın söylediği gibi insani konularda atılması gereken adımlar atılmadığı için birinci aşama bitti. Sonuçta ilerleme sağlanmadığını dünya kamuoyu gördü. Sebebi de rejim tarafından devam eden bombalamalar ve uygulanan şiddet. Rejim ve Rusya'nın Suriye'deki bombardımanı durdurup çözüm için siyasi bir adım atması, dost dediğimiz ülkelerin çabalarına bağlı."

Halid Hoca, PYD'nin, Cenevre'de 25 Şubat'ta devam etmesi planlanan Suriye görüşmelerinde, muhaliflerin oluşturduğu MYK heyetine dahil olmasının söz konusu olmadığını söyledi.

- "De Mistura'dan gelecek çağrıyı bekleyeceğiz"

MYK Sözcüsü Muslat da "Suriye'deki insani durum iyileşirse Cenevre'de görüşmelere devam etmek için 25 Şubat tarihine kadar de BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'dan gelecek çağrıyı bekleyeceğiz" dedi.

Görüşmelerin başlayacağı tarihe kadar rejimden pozitif adımlar atmasını bekleyeceklerini belirten Muslat, sözlerini söyle sürdürdü:

"MYK heyeti olarak 10 gün sonra Riyad ya da İstanbul'da bir araya geleceğiz ve gelişmeleri değerlendirdikten sonra 25 Şubat'ta Cenevre'de devam etmesi planlanan görüşmeler için yol haritamızı belirleyeceğiz."

Suriye rejimin muhalefet heyetinin kimlerden oluştuğunu bilmediğine yönelik eleştirilerine cevap veren Muslat, "MYK heyetimizde kimlerin yer aldığı belli. Heyetimizi Rusya dahil herkes tanıyor ve onaylıyor" dedi.

BM öncülüğünde rejim ve muhalefet heyetleri ile ayrı ayrı yürütülmesi planlanan görüşmeler, Cenevre'de 29 Ocak Cuma günü başlamış ve 3 Şubat Çarşamba günü ise 25 Şubat Perşembe gününe kadar askıya alınmıştı.

Cenevre'deki Suriye muhalefetinden rejim ve Rusya'ya suçlama

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :