Celil Çalış başkanlığa yeniden aday

Celil Çalış başkanlığa yeniden aday

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Celil Çalış, düzenlediği basın toplantısı ile 21-22 Ocak 2018 tarihlerinde düzenlenecek Genel Kurul’da yönetimi ile birlikte tekrar aday olduğunu söyledi.

Şube binasında düzenlenen toplantıda Çalık’a şu yönetim kurulu üyeleri de eşlik etti. Konuşmasında, “Çalışma programları ve ilkelerinden ödün vermeden, kamu çıkarlarını korumak hedefini zedeleyecek ilişki ve işbirliklerinin dışında kalınarak, tüm kişi ve kuruluşlara eşit mesafede olmaya özen göstermekteyiz” diyen Çalış, şöyle konuştu: “Bu konuda dünden bugüne bugünden yarına değerli üyelerimizden aldığımız güç ve enerjiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bizim hizmet anlayışımızda istişare ve ortak akıl hep merkezde oldu. ‘İstişare sünnettir’ öğüdüne hep bağlı kaldık. Elde ettiğimiz başarının tamamı ekip çalışmamızın sonucudur” ifadelerine yer verdi. Mesleğinde öncü, yenilikçi ve sorunları bilen arkadaşlarımızla yeni dönemde birlikte uyum içinde çalışacağız inşallah. Yeni dönemde hizmet bayrağını teslim alan değerli kardeşlerimizin, daha iyisini yapmak için çalışacaklarına inancım tamdır. Başarımızı; hizmet bayrağını bizden sonrakilere ne kadar ileride teslim ettiğimizle ölçeceğiz.

 

Milli Tarım Projesi'nin fırsata dönüştürülerek tarımda; planlama, verim, kalite, destekleme, pazarlama, istihdam konularında ilerleme sağlanması gerektiğinin altını çizen Çalış, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının engellenmesi projesini; kişi, kurum olarak desteklemeliyiz. Konya’mıza havza dışı su transferinin gündemde tutulması, hazırlanan 'Su Kanun Tasarısı'nda Havza Bazlı Su yönetimi, ancak; Ulusal Su Planlaması konusunda Konya olarak kamuoyu oluşturmalıyız. 2017 yılında birim alandan alınan ürün uzun yıllar ortalamasına göre daha iyi bir önceki yıla göre kıraç alanlarda yüzde 50 verim artışı sağlanmıştır. Buğday ekim alanları azalmış, verim bir önceki yıla göre kıraç alanlarda yüzde 50, sulu alanlarda yüzde 10 artış sağlamıştır. Arpa ve yulaf ekim alanlarında ciddi bir artış vardır. Mısır, ayçiçeği, şekerpancarı ekim alanlarında gözle görülür bir artış sağlanmış, ekini alanları ile birlikte verim ve kalite hatta beklenenin üzerinde bir fiyat oluşmuştur. Mısır, şeker pancarı ve ayçiçeğinde memnun eden ürün fiyatları Konya'mızın can damarı olan tahıllarda gümrük vergilerinin düşürülmesi üreticiyi memnun etmemiştir. Bölgemiz hasat döneminde yapılan ithalatta gümrük vergilerinin azaltılması gerçek değerde etkisi olmayan ancak spekülasyonlarla üreticinin menfaatine olmamıştır. 2017 yılında hububat, bakliyat, canlı hayvan ve karkas et gümrük vergilerinin azaltılması veya sıfırlanması uygulamalarına şahit olduk” diye konuştu. Ferit Hepokur-Memleket